Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Francois Mori

 

Emmanuel Macron francia államfő a múlt héten bejelentette, hogy 1 milliárd eurós segályapaot különít el a 2022-es költségvetésben illegális bevándorlók ingyenes orvosi ellátására. Franciaországban a 2015-ös migránsválság óta – amely során több mint egymillió illegális bevándorló árasztotta el Európát – a migránsok egészségügyi költségeire szánt keret megduplázódott. A Le Figaro francia lap jelentése szerint a mostani egymilliárd eurós összeg nem tartalmazza a sürgősségi ellátás költségeit.

 

Csak 2020-ban több mint 383 ezer külföldi, Franciaországba illegálisan érkezett személy részesült az állami orvosi segélyből (AME). Az AME egy olyan egészségbiztosítási rendszer, amely az illegális bevándorlók orvosi költségeinek 100 százalékát téríti (!).

 

Az AME-t először 2000-ben vezették be, azóta is folyamatosan heves viták tárgyát képezi. Sok konzervatív pénzügyi politikát képviselő politikus érvel azzal, hogy az AME lényegében a francia szociális ellátórendszerrel való visszaélés, amely ráadásul ösztönzi a migrációt.

 

 hirdetes_300x300  

Mivel az igen nagylelkű szociális segélyprogram költségei évről évre emelkednek – és semmi sem utal arra, hogy a trend megfordulna – egyre többen gondolják úgy Franciaországban, hogy a programot ha megszüntetni nem is lehet, jelentősen vissza kell vágni. Ezt vallja például Véronique Louwagie republikánus konzervatív képviselő, aki nemrég úgy fogalmazott, hogy „a rendhagyó helyzetben lévő illegális bevándorlóknak nyújtott egészségügyi ellátás Franciaországban igen nagylelkű – sőt, túlságosan nagyvonalú”.

 

Louwagie szerint a korlát nélkül folyamatosan emelt segélyalap helyett a sürgősségi ellátásba kellene pumpálni a költségvetési forrásokat, az illegális migráció ösztönzését pedig abba kell hagyni.

 

A jelenlegi francia kormány nagyon óvatosan közelít a kérdéshez. Mivel az egymilliárdos keret szemet szúró összeg, és közelednek az elnökválasztások, ezért Olivier Véran egészségügyi miniszter azt hangoztatta, ragaszkodik ahhoz, hogy csak azok a migránsok részesüljenek az AME támogatásából, akik „különösen szorult helyzetben” vannak. Véran szerint valószínűtlen, hogy a migránsok azért ülnek hajóra Afrika partjainál és akarnak eljutni Európába, mert itt olcsóbb a cukorbetegség kezelése.

 

Hatalmas összegre rúg évente a migrációs deficit

 

Az illegális migráció egyre súlyosabb kérdés Franciaországban, és egyre drágább a költségvetés számára. paul Gourévitch francia író és akadémikus nemrég a Radio Sud-nek nyilatkozva cáfolta azt a dogmát, miszerint a migráció gazdasági előnyökkel járna, szerinte a bevándorlás gazdasági haszna csak mítosz.

 

„Alaposan tanulmányoztam a témát, és ma Franciaországban a politikai spektrum baloldalától egész a jobboldalig mindenki egyetért azzal, hogy bevándorlás többe kerül, mint amennyit hoz. (…) Költségek tekintetében azonban nagy különbség van a baloldali és jobboldali közgazdászok között: a baloldaliak szerint a deficit hat-tízmilliárd euró, míg a jobboldaliak úgy vélik, hogy a migráció 40-44 milliárd eurós ráfizetés. A saját tudományos kutatásaim szerint a hiány 20-25 milliárd euró lehet”

 

fogalmazott az akadémikus.

 

Egy 2019-ben közzétett hivatalos jelentés szerint a 18 év alatti migránsok évi kétmilliárd eurós terhet rónak a költségvetésre. Az adatok azt mutatják, hogy a Franciaországban élő kiskorúnak minősülő migráns (akiknek 95 százaléka férfi) évente 50 ezer euró/fős terhet jelentenek a francia államkasszának.

 

rmx.news, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.