EB: aggasztó a menekülőkkel való erőszakos és jogellenes bánásmód az EU határain - Körkép.sk
Auguszta
  • HUF: 381.07
  • USD: 1.08
  • 5 °C
  • 15 °C

Hirdetés (X)

Uncategorized

EB: aggasztó a menekülőkkel való erőszakos és jogellenes bánásmód az EU határain

A horvát és a görög határról jelentették a legtöbb jogellenes kitoloncolást, esetenként erőszakosan küldték vissza őket

Nyitókép: Euronews

 

Az Európai Bizottság “rendkívül aggasztónak” tartja a menekülőkkel való bánásmódot az EU külső határain. A horvát és a görög határról jelentették a legtöbb jogellenes kitoloncolást, esetenként erőszakosan küldték vissza a menekülőket – mondta az EU belügyi biztosa Brüsszelben csütörtökön.

 

Ylva Johansson megdöbbentőnek és rendkívül aggasztónak nevezte a jelentésben összesített jogsértéseket. A belügyi biztos vizsgálatot ígér a menekülők kitoloncolását és visszafordítását illetően. A jelentés alapján feltételezhető, hogy az erőszakos esetek nem szórványosak, hanem irányítottak. Az uniós forrásokkal való visszaélésekről meggyőzőnek tűnnek a jelentésben említett bizonyítékok – tette hozzá az EU belügyi biztosa.

 

A horvát miniszterelnök a határvédelem kihívásairól beszélt, ami a 2015-ös menekültválság óta sokkal összetettebb, mint korábban.

SJE Nyílt nap

Andrej Plenković horvát miniszterelnök is vizsgálatot ígért a jelentésben részletezett jogsértéseket illetően. Kiemelte, hogy az illegális határátlépési kísérletek gyakran szervezett módon, embercsempészek és azok hálózatai révén történnek. Ezek a bűnözők hasznot húznak a kilátástalan helyzetbe került menekülők kiszolgáltatottságából.

 

Az Európai Bizottság már a vizsgálat előtt egyértelműsíti, hogy az olyan esetek, amelyekben bizonyítást nyer a jogsértés, a határok védelme érdekében a tagországoknak biztosított uniós forrásokkal való visszaélés eseteinek számítanak.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket