Nyitókép: TASR/AP

 

A Pfizer gyógyszerészeti társaság bejelentette, hogy a COVID-19 elleni kísérleti tablettája 90 százalékkal csökkenti a kórházi ellátás veszélyét és az elhalálozást a rizikós korcsoportba tartozó felnőtteknél.

 

A vállalat arra szeretné kérni a világ gyógyszerszabályozó hivatalait, hogy engedélyezzék a gyógyszert, ugyanis a független szakemberek a vizsgálatok leállítását kérték az erős eredmények miatt. Amennyiben a gyógyszert jóváhagynák, Paxlovid néven árulná a Pfizer.

 

 hirdetes_300x300  

Senki sem halt meg

 

A pénteken közzétett ideiglenes eredmények szerint azoknál a pácienseknél, akik röviddel a tünetek megjelenése után a Pfizer gyógyszerét kapták más antivirális gyógyszerekkel kombinálva, egy hónap után 89 százalékkal csökkent a kórházi ellátás és az elhalálozás mértéke mint azoknál a pácienseknél, akik palcebót kaptak.

 

A Pifzer gyógyszerét kapó pácienseknek kevesebb mint az egy százaléka került kórházba, és senki sem halt meg közülük. A második, placebós csoportban a páciensek hét százaléka szorult kórházi kezelésre, és heten elhunytak.

 

A vizsgálatban oltatlan, enyhe és közepesen súlyos tüneteket produkáló covidos páciensek vettek részt, akiknél az egészségügyi problémáik (elhízás, cukorbetegség, szívbetegség) miatt nagy volt az esélye a kórházi kezelésnek.

 

A Pfizer tablettája az évtizedek óta ismert proteázos inhibitor antivirotikumok csoportjába tartozik, ami a HIV és a C-típusú hepatitisz gyógyításában is forradalmat jelentett. A gyógyszer azokat a kulcsfontosságú enzimeket blokkolja, amelyek megakadályozzák a vírus szaporodását a testben.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.