Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Medichini, Pool

 

Öt eredménytelenül záródó szavazást követően a hatodik napon sikerült megválasztani Olaszország államfőjét. A patthelyzetetet az oldotta fel, hogy a jelenlegi elnök, a 80 éves Sergi Mattarella végül vállalta, hogy még két évig betölti a posztot.

 

A baloldali pártok ujjonganak. Mattarella azután jutott erre az elhatározásra, hogy a pénteki szavazáson 400 voksot kapott (505 kell a győzelemhez), illetve hogy a jobbközép pártok kezdtek egységes álláspontot kialakítani saját jelöltjüket illetően.

 

Olaszországban közvetett módon választják az államfőt, a szavazáson 1009 elektor vesz részt – a parlament két kamarájának képviselői és a regionális képviselők. A szavazás első három körében kétharmados többséget kellett elérni a győzelemhez, de még csak esélyes jelöltet sem sikerült találni. A voksolás során ugyanis nem hivatalos jelöltek közül kell választani, hanem fel kell írni egy üres cédulára az elektor által preferált illető nevét.

 

 hirdetes_300x300  

Mattarella döntésével Mario Draghi jelenlegi kormányfő már nem vállalhatja a posztot, a baloldal pedig azért is pezsgőt bonthat, mert nem egy jobboldali jelölt foglalja el az elnöki széket egy évvel a választások előtt.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.