Uncategorized

Megválasztották Olaszország (régi)új államfőjét

A hatodik körre véget ért a patthelyzet Olaszországban

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Andrew Medichini, Pool

 

Öt eredménytelenül záródó szavazást követően a hatodik napon sikerült megválasztani Olaszország államfőjét. A patthelyzetetet az oldotta fel, hogy a jelenlegi elnök, a 80 éves Sergi Mattarella végül vállalta, hogy még két évig betölti a posztot.

 

A baloldali pártok ujjonganak. Mattarella azután jutott erre az elhatározásra, hogy a pénteki szavazáson 400 voksot kapott (505 kell a győzelemhez), illetve hogy a jobbközép pártok kezdtek egységes álláspontot kialakítani saját jelöltjüket illetően.

 

Olaszországban közvetett módon választják az államfőt, a szavazáson 1009 elektor vesz részt – a parlament két kamarájának képviselői és a regionális képviselők. A szavazás első három körében kétharmados többséget kellett elérni a győzelemhez, de még csak esélyes jelöltet sem sikerült találni. A voksolás során ugyanis nem hivatalos jelöltek közül kell választani, hanem fel kell írni egy üres cédulára az elektor által preferált illető nevét.

 

Mattarella döntésével Mario Draghi jelenlegi kormányfő már nem vállalhatja a posztot, a baloldal pedig azért is pezsgőt bonthat, mert nem egy jobboldali jelölt foglalja el az elnöki széket egy évvel a választások előtt.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket