Nyitókép: Steve Parsons/Pool via AP

 

Megjelent a brit miniszterelnöki hivatal belső vizsgálatának eredménye, melyet azután indítottak, hogy kiderült, több tucat összejövetelt tarthattak kormányzati intézményekben, köztük a miniszterelnöki rezidencián a Downing Street 10-ben, miközben az érvényben lévő Covid-szabályozások ezt nem tették volna lehetővé. A korlátozások ellenére rendezett kormányzati partikat, így például Boris Johnson születésnapi buliját közben rendőrségi nyomozás is vizsgálja.

 

Elemzők szerint akár Boris Johnson lemondatása is elképzelhető

 

 hirdetes_300x300  

Boris Johnson brit miniszterelnök pozícióját komolyan megrengeti, hogy súlyos vezetői hibákat ró fel a brit kormánynak a Downing Street-i bulikról készült belső vizsgálati jelentés. A brit kormányfőt már párttársai is támadják a londoni miniszterelnöki hivatalban és más kormányhivatalokban a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején rendezett összejövetelek, partik miatt.

 

Boris Johnson a brit parlament alsóházában hétfőn kért elnézést. Kifejezte sajnálatát a történtek miatt, és kijelentette, hogy megértette, miben hibázott.

 

16 esemény volt a belső vizsgálat tárgya

 

A Sue Gray inquiry néven emlegetett vizsgálat 16 összejövetel körülményeinek feltárását végezte, ezeket a találkozókat 2020 májusa és 2021 áprilisa között tartották.

 

A vizsgálat több mint egy tucatnyi különböző időpontban tartott rendezvényt kifogásol a Downing Street 10. alatti kormányfői rezidencián, kormányhivatalokban és az oktatási minisztérium egyik épületében.

 

Néggyel kevesebb összejövetel miatt zajlik rendőrségi nyomozás

 

A rendőrség 12 összejövetelt vizsgál, így a „Hozd a piádat!” elnevezéssel emlegetett, alkoholfogyasztással rendezett bulit a kormányfői rezidencián 2020 május 20-án, amin a miniszterelnök is megjelent. A rendőrség a 16-ból négy eseményt nem vett bűnügyi nyomozás alá.

 

Belső vizsgálat: „nehéz indokot találni” ezekre az összejövetelekre

 

A miniszterelnöki hivatal belső vizsgálati jelentésének előzetes, 12 oldalas összefoglalóját hétfő délután tette közzé a Downing Street.

 

A dokumentum egyebek mellett megállapítja: „nehéz indokot találni” ezekre az összejövetelekre olyan időszakban, amikor a kormány a mindennapi életvitelt széles körben korlátozó intézkedések elfogadására kérte a lakosságot.

 

A vizsgálatok kezdete óta feszült figyelem kísérte a brit sajtóban és a belpolitikában, mindenekelőtt amiatt, mert a kibontakozó botrány a kormányzó Konzervatív Párt számos prominens képviselője szerint is Boris Johnson miniszterelnök lemondását indokolná.

 

euronews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!