Nyitókép: Twitter

 

A legújabb kutatások szerint kőkorszaki őseink nemcsak elmesélték egymásnak legizgalmasabb történeteiket a tűz mellett, hanem valószínűleg „mozgó filmként” is meg is tudták mutatni.

 

Az egyesült királysági Yorki és Durham Egyetem kutatói a British Múzeumban őrzött 50 kőtáblát tanulmányozták, melyekre feltehetően vadászó-gyűjtögető ősemberek véstek képeket, körülbelül 15 000 évvel ezelőtt.

 

A kőtáblák mészkőből készültek, amelyeket egy franciaországi Montastrucben található barlangban találtak a 19. században. A kőtáblákon különféle állatok láthatók – főként lovak, rénszarvas, gímszarvas és bölény, de farkasokról és kecskebakokról készült rajzok is előfordulnak.

 hirdetes_300x300  

 

 

Feltételezések szerint a mai Franciaország területén éltek azok az ősemberek, akik művészien kifaragott sziklatábláikat a tűz villódzó fénye elé helyezték, hogy a mozgás illúzióját keltsék. Ez tulajdonképpen az animáció kezdeti formáját jelentette – írja cikkében a CNN.

 

A kutatók hő által keletkezett rózsaszín foltokat azonosítottak néhány kő szélén, ami azt bizonyítja, hogy tűz közelébe helyezték őket. Hogy pontosan megértsék, mi is történhetett a kőtáblákkal, a tudósok kísérleteket végeztek egy virtuálisvalóság-szoftver segítségével. Újra elkészítették a gravírozott táblákat úgy, ahogy eredetileg kinéztek volna – jól látható fehér vonalakkal –, és a tűz köré helyezték őket. Beigazolódott, hogy a vésett kő és a tűz vibráló fényének együttes hatása megeleveníti a formákat. Azt az illúziót kelti, mintha filmvásznon néznénk a történéseket.

 

 

A kutatásban részt vevő Izzy Wisher, a Durham Egyetem Régészeti Tanszékének PhD-hallgatója így nyilatkozott:

 

„Ezt a kísérletet éjszaka is elvégeztük. Így értük el a teljes hatást. A pislákoló tűz fényében izgalmas volt látni, ahogy ezek a vésett formák, ha kis időre is, de életre kelnek a szemünk előtt.”

 

A kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy az emberi agy a vibráló fényt és az árnyékot mozgásként értelmezi, így ezáltal a már jól ismert képi formákat be tudja azonosítani ilyen változó fényviszonyok között is.

 

CNN/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!