Nyitókép: AP Photo/Lee Jin-man

 

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség jelentése szerint az elmúlt 24 órában 392 920 ember kapta el a koronavírust az országban, összesen hétfőig 1 213 550-en fertőződtek meg, és 50-en meghaltak, mióta az ország a múlt héten elismerte, hogy ott is megjelent a koronavírus.

 

A KCNA nem nevezi meg a kórokozót, csak „lázról” ír. Az állami tájékoztatás szerint 564 860 embert kezelnek fertőzés miatt.

 

A Johns Hopkins Egyetem tavalyi elemzése szerint az ország egészségügyi ellátórendszere 195-ből a 193. helyen végzett; a kórházak felszerelése szegényes, kevés az intenzív terápiás férőhely. Szakértők szerint Phenjan semmilyen kezelési módnak nincs birtokában, és a tömeges teszteléshez sincsenek eszközei.

 hirdetes_300x300  

 

A KCNA jelentése szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető élesen bírálta hétfőn az ország egészségügyi hatóságait. Az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapárt politikai bizottságának ülésén szóvá tette, hogy a gyógyszertárak nincsenek nyitva a nap 24 órájában, a gyógyszerek beszerzéséért felelős illetékesek pedig nem kezelték megfelelően a helyzetet, a gyógyszerészek pedig nem ügyelnek megfelelően a higiéniára és a védekezésre. Kim mozgósította a hadsereget, hogy azonnal stabilizálják a gyógyszerellátást Phenjanban, ahol a vírust elsőként észlelték. A KCNA azt írja, Kim Dzsong Un személyesen vette kézbe a járvány elleni küzdelem irányítását, és szinte naponta ülésezik a politikai bizottság.

 

Észak-Korea lakossága teljesen védtelen a vírussal szemben, miután az ország vezetése eddig sem Kína, sem az ENSZ Covax-programjának segítségét nem fogadta el a vakcinabeszerzésben.

 

Peking és Szöul ismét felajánlotta segítségét. A dél-koreai kormány megkísérelt hivatalos üzenetet küldeni Phenjannak az összekötő irodán keresztül, felajánlva együttműködését a járványellenes küzdelemben. Észak-Korea egyelőre nem válaszolt – közölte az országegyesítési minisztérium hétfőn.

 

„Ha az észak-koreai hatóságok elfogadják, nem fogunk fukarkodni a szükséges támogatással, és készek vagyunk gyógyszereket – beleértve a koronavírus elleni oltóanyagot -, egészségügyi felszerelést, valamint egészségügyi személyzetet küldeni”

 

– hangsúlyozta Jun Szuk Jol dél-koreai elnök.

 

Egészségügyi források szerint Dél-Korea megfelelő mennyiségű vakcinával rendelkezik ahhoz, hogy probléma nélkül segélyt tudjon küldeni szomszédjának. A szöuli egészségügyi hatóságok azt gyanítják, hogy a járvány sokkal súlyosabb lehet annál, mint amit az észak-koreai állami média elismer.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!