Aurél
 • HUF: 419.32
 • USD: 1.00
 • 9 °C
 • 22 °C

Hirdetés (X)

politika

Korčok beszólt Magyarországnak Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt

Nem tetszett neki, hogy a magyar miniszterelnök kimondta, Szlovákia nem vállalja a konfrontációt Brüsszellel

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel
Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter a német külügyminiszter jelenlétében bírálta élesen Magyarországot, azt állítva, hogy nem Szlovákia akar megfelelni minden áron Brüsszelnek, hanem  Magyarország akar minden alkalommal szembemenni minden „európai megoldással”. Annalena Baerbock (Zöldek) német külügyminiszter egy közös együttműködési szerződés miatt látogatott Pozsonyba. A két ország diplomáciai vezetőjének közös sajtótájékoztatóján az egyik újságíró kérdése kapcsán merült fel Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédének V4-ről szóló részlete.

 

„A poszt-nyugatiak nem véletlenül tettek meg mindent, hogy megbontsák a Visegrádi Négyeket. Ráadásul közben beesett a háború, ami megrázta a V4 tengelyét adó lengyel-magyar együttműködést. (…) [Csehországban és Szlovákiában] kormányváltások történtek, és ott ma a poszt-nyugati világot részesítik előnyben, nem vállalják a konfliktusokat Brüsszellel, jópontokat gyűjtenek. Az én véleményem szerint ez olyan, mint amikor egy ember beköti a lovait egy égő istállóba”

 

mondta a hétvégén Orbán Viktor. Ezzel kapcsolatban tett fel az egyik újságíró kérdést Korčoknak és Baerbocknak, kiemelve Orbán azon véleményét is, hogy a fegyverszállítmányok csak elhúzzák a háborút.

 

A német külügyminiszter tartózkodott attól, hogy kritikát fogalmazzon meg Magyarország irányába. Kijelentette ugyanakkor, hogy „nem a fegyverek hosszabbítják meg a háborút, hanem Putyin orosz elnök”. Hangsúlyozta, hogy továbbra is támogatni akarják Ukrajnát. Elismerte, hogy a szankciók nem fogják egyik napról a másikra leállítani a háborút, de már most látni, hogy az orosz tőzsde elvesztette értékének egyharmadát, az orosz infláció pedig 20 százalékos.

 

Korčok válaszában élesen bírálta Magyarországot, bár Orbán kijelentéseit részben mégiscsak bizonyította azzal, mikor kifejezetten kérte, hogy szavait a német külügyminiszter is kövesse a tolmács segítségével.

 

Az ukrán fegyverszállítások kapcsán arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni orosz invázióra adható válaszok közül az egyik az volt, hogy nem teszünk semmit. Korčok szerint azonban sem Szlovákia, sem az EU, sem a NATO nem tehet úgy, mintha őket ez a háború nem érintené. A másik lehetőség az volt, hogy Ukrajna oldalán „beleállunk a háborúba”, de ezt „nem akartuk”. Így maradt a szankcionálás lehetősége, amelyek viszont nem 1-2 hét alatt vetnek véget a háborúnak.

 

Orbán Viktor szavaival kapcsolatban leszögezte ugyan, hogy Szlovákia Magyarországgal jó viszonyt ápol, és szeretné, ha ez így is maradna, ám rögtön utána politikai véleményének adott hangot:

 

„Úgy érzem, egyre kevésbé értem Magyarországot, és azt kell mondjam, hogy nem vagyunk ezzel egyedül. Több ország részéről egyértelmű reakciók hangzottak el, bennünket pedig egyértelműen érint, ha az egyik közeli szomszédunk ránk és Csehországra vonatkozóan felrója nekünk, hogy azért tesszük, amit teszünk, hogy Brüsszelnek tetszen. Ezt elutasítom.

 

Ennek az ellenkezője igaz. Úgy hiszem, hogy Budapest számára nagyon fontos, hogy kihasználjanak minden lehetőséget arra, hogy távolodjanak mindattól, amit közös európai megoldásként szeretnénk elérni”

 

mondta Korčok. Hozzátette:

 

„Visegrádon belül ma három ország egyértelmű álláspontra helyezkedett, hogy nem valahol a két ország között, hanem egyértelműen annak az országnak a pártján áll, aki ellen agressziót követnek el. A konfliktus ebből adódik, fehéren, feketén. De ha Magyarország úgy döntött, hogy valahová középre helyezkedik, mi ezt tudomásul vesszük. De elutasítom azt a magyar álláspontot, hogy a pozíciónk célja, hogy Brüsszelnek tetszünk. Ez egyszerűen nem így van. Azt tesszük, amiről meggyőződésünk, hogy ez a helyes.”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Berlin
2022. Júl. 27. 17:41

"Azt tesszük, amiről meggyőződésünk, hogy ez a helyes.” S valahogy mindig az a meggyőződésetek, amiről Brüsszelben úgy gondolják, hogy helyes. Majd kakaskodtok azzal, aki ezt észreveszi. Micsoda nemzeti karakter!...

  Atoszka
  2022. Júl. 27. 18:41

  —Szeretnék egy olyan lányt, aki tudja mit akar, akinek van saját véleménye és nem csak nekem akar megfelelni — Én olyan vagyok, nekem van saját véleményem… — Igen, és mi a véleményed? — Hát az, ami a tiéd…. Zamunda hercege (Amerikába jöttem)

   Almassy
   2022. Júl. 27. 19:25

   :) Azt hiszem ez a medencében hangzott el és ott még a királyi hímvesszőt érintő kérdést is tisztázták külügyileg.

Kósa Zoltán
2022. Júl. 27. 18:02

Mert ugye Szlovákiát nem érintik a szankciók, a gáz , a kőolaj, a gender stb.? Brüsszel pedig olyan jól csinál mindent, hogy még a nehezen szült kapcsolatokat is megéri felrúgni miatta. Ami a háborút illeti, csak hab a tortán, hogy Szlovákia megengedheti magának, hogy ne a békével foglalkozzon, hanem a fegyverekkel.... (még ezerszer is, ha kell: ha Oroszországot sarokba szorítják, szárazföldi ereje véges, NE AKARJUNK HARMADIK VILÁGHÁBORÚT)

Almassy
2022. Júl. 27. 18:03

"... De elutasítom azt a magyar álláspontot, hogy a pozíciónk célja, hogy Brüsszelnek tetszünk. Ez egyszerűen nem így van. Azt tesszük, amiről meggyőződésünk, hogy ez a helyes ...” Szerencse, hogy a német külügyminiszter kibírta röhögés nélkül.

Márta
2022. Júl. 27. 18:22

Zene füleimnek! Már vártam a reakciót! Korcok úrnak van még picit több mint egy hónapja, hogy látassa magát és hallassa hangját. Sulíknak köszönhetően feledésbe fog merülni neve, míg Orbán Vikort sokáig emlegetik majd. Korcok, ha ötször átugorná önmagát, se lenne képes Orbán nyomdokaiba lépni. Felejthető, mindenkinek mindig megfelelni akaró megélhetési politikus!!! Szégyen!!! Pedagógusként, ha én tanítottam volna, most ne ágyon szégyenkeznék miatta.

  Petike
  2022. Júl. 27. 19:17

  teljes mértékben egyetértek Korčokkal és nagyon orulok neki hogy NEM Orbanisztánban élek

   Berlin
   2022. Júl. 27. 19:27

   Korcsok a te Brüsszeled!

Apukátok
2022. Júl. 27. 19:39

Orbánnak sikerült az, ami eddig soha senkinek. Szégyellem, hogy magyar vagyok. Ha megkérdik, inkább azt mondom, hogy sajnos Észak Balkánról származom, de attól még a szívem és az eszem a helyén van. Eggyáltalán nem csodálkozok, hogy Magyarország ott tart ahol. Szent István forog a sírjában.

  Atoszka
  2022. Júl. 27. 19:45

  Hol tart Magyarország? Áruld már el. Nagyon kíváncsi vagyok.

   Almassy
   2022. Júl. 27. 20:15

   Mivel itt nincs reg petike akárhogy is felbukkanhat. Kérjünk reisztrációt a kommenthez.

   Petike
   2022. Júl. 28. 06:55

   hol tart orbanisztán hát 46000 milliárdnyi államadosságnál ures államkasszával hatalmas államháztartáshiánnyal hiába most Orbánnak a választási korrupciot amire 2500 milliárd forintot felvett hitelbe most lassan vissza kell fizetnie az EU pénzek lestoppolva mig Csehország és Szlovákia merítheti a fejlesztési alapbol a pénzt.Még a gázvételre is hitelt kell felvennie.Csúnyán átverte a választokat hogy nem lesz adoemelés és marad a rezsicsokkentés az adoemelés lest és a rezsicsokkentes a lakosság csaknem fele számára torolve.Hát itt tart Otbanisztán.En is szégyellem magamat Orbán miatt hogy magyar vagyok.

   Atoszka
   2022. Júl. 28. 08:03

   Petike, te csak egy hazudozó, gyűlölködő szarjancsi vagy, semmi más.

Hu-lala
2022. Júl. 27. 19:59

Valaki elmagyarázhatná ennek a Korcoknak,hogy Magyarország-szerencsére- nem egyenlő Orbánnal,amúgy még nagyon sokan kritizálták Orbánt,főleg a náci fajelmélete miatt,persze erről a hiteles tájékoztatás végett a kórkép nagyokat hallgat. https://www.youtube.com/watch?v=CXqg9Gpgnfs

  Almassy
  2022. Júl. 27. 20:23

  Budapest sem egyenlő Magyarországgal... És Pozsony sem a Felvidékkel...

   Petike
   2022. Júl. 28. 06:57

   Orbán Orbanisztánnal egyenlo ha eltunik akkor újra Magyarország lesz.

  Petike
  2022. Júl. 28. 12:51

  hát persze hogy hallgat hiszen Orbanisztánbol finanszírozzák

kulcsargeza
2022. Júl. 28. 07:31

Valaki elmagyarázná végre a szlovákiai magyar fiatalok un liberális rétegének, hogy pl a Momentum az nem liberális párt, hanem volt kommunisták diplomás v diploma nélküli unokáiból álló társaság? Továbbá beszélne nekik arról is, hogy Cseh Katalin EP-s képviselő ellen továbbra is jogi eljárás folyik 4.7 milliárd HUF európai uniós pályázati pénz elsikkasztásának vádja miatt?

  Petike
  2022. Júl. 28. 12:52

  a vád hamis és kitalált Cseh Katalin ellen

   kulcsargeza
   2022. Júl. 28. 13:06

   Petike, te ezek szerint többet tudsz, mint az egész magyar igazságszolgáltatás együttvéve! Tanúként még nem idéztek be a következő tárgyalásra?

Petike
2022. Júl. 28. 11:04

szoval atoszka mi volt abban a hazudozás amit leirtam arrol hogy hová tart Orbanisztán tudod én nem a hazudozo agymoso M1et nézem ahol nem szégyellik a pofájukat a sok hazudozástol

  Atoszka
  2022. Júl. 28. 11:57

  Így van Petike, ügyes vagy…. Csak azok a fránya tények ne lennének.

   Petike
   2022. Júl. 28. 12:27

   a tények magukért beszélnek 46000 millárdos államadosság ures államháztartás választási korrupcio stb.nem is beszélve a KATArol és a hiányzo uzemanzagokrol a benzinkutakon míg Szlovákiában a tanítok fizetése 27 százalékkal emelkedni fog az orbanisztáni tanítok errol csak álmodozhatnak nem beszélve a nyugdijak 11.8 százaléknyi emelésérol és a decemberi 14ik nyugdíjrol.Koszonettel annak hogy 3.5 millárddal tobb pénz jon be az államkasszába Matovičnak.

   Atoszka
   2022. Júl. 28. 12:51

   Azok a portálok, ahonnan te informálódsz és egyúttal hergelődsz, már 12 éve temetik a te “orbanisztánodat” … Ennek ellenére Magyarország szépen fejlődik, s ezt csak az agyi rokkantak vonják kétségbe, akik lassan beleőrülnek abba, hogy a romboló pszichopatizmusaikat nem tudják érvényre juttatni… Én veled ellentétben büszke vagyok Orbánra, mert, amire ez az ember képes volt (lesz) arra a világon mindenhol felfigyelnek!!!! Hajrá!!!!

Petike
2022. Júl. 28. 13:00

igen szépen fejlodik csakhogy a nyugíjasok rettegve várják a rezsielszámoltatást.Az adatokat a hatalmas államadosságrol és a magas államháztartás hiányárol a KSH kozolte amely egész biztosan nem az ellenzék kezében van sot maga Varga Mihály pénzugyminiszter is beismerte hogy javítani kell ezeken a hiányokon.Az árspkák ellenére az élelmiszer ára 40 százalékkal emelkedett Orbanisztánban mivel rokonaim élnek ott nagyon jol ismerem a helyzetet ott nem kell szépítened mert a helyzet radikálisan más mint ahogy azt az agymoso és hazudozo M1 terjeszti.Ha igaz lenne az amivel hulyítik a jonépet az M1en akkor Orbanisztán ma Svájc szintjén lenne.Az oriási gazdasági problémak csak most fognak jonni erre mérget vehetsz.

  kulcsargeza
  2022. Júl. 28. 13:08

  Az USA-nak a teljes nemzeti vagyonukat meghaladó államadóssága van édes Petike!

   Petike
   2022. Júl. 28. 15:19

   az USA meg Orbanisztán kozott nagy a kulonbség

Petike
2022. Júl. 28. 13:02

igen abban igazad van hogy Orbánra felfigyeltek pl.Brusszelben ezért indult el 3 eljárás is ellene és ezért lettek lestoppolva az EU pénzek Orbanisztánba mert igenis ahogy helyesen mondod felfigyeltek rá.

  Berlin
  2022. Júl. 28. 14:55

  Petya! Két idegroham között áruld már el, hányszor tudod egy nap leírni az "Orbanisztán" kifejezést! Érdekel, hogy mennyi az egyéni csúcsod, illetve tervezel-e javítani rajta. Bár már most is az egyik legkitartóbb csehszlovák versenyző vagy a sportágban.

Dodo
2022. Júl. 28. 13:52

Brusszeli diktatoroknak az a bajuk ,hogy nem sikerult bedaralni minden orszagot a teveik szerint most pedig igzsagtalan torvenytelen eljarasokat vet ki Magyarorszagra szegyen Brusszelre. Brusszelben nemletezik torveny.

  Petike
  2022. Júl. 28. 15:20

  juj az a fránya Brusszel megint bántalmazza Orbanisztánt

   kulcsargeza
   2022. Júl. 28. 16:31

   Korčokistánban következmények nélkül lehet b.zizni és mongolozni, az ügyészség pedig sz.rik feljelentést tenni a slovanisták gyalázkodó molinója miatt. Akkor most ki is lakik diktatúrában petike?

Petike
2022. Júl. 28. 19:58

kulcsárgéza fejelentést teszek az ugyészségen ez ellen megnyugtatlak

  kulcsargeza
  2022. Júl. 29. 12:14

  Petike, őszintén köszönöm, hogy ezzel a bejegyzéseddel jókedvre derítettél. Legyen neked is szép napod!🙂

Petike
2022. Júl. 28. 20:00

kulcsár és hogyan értékeled Orbán náci beszédét a faji megkulonboztetésrol ami elhangzott Posványoson szombaton a bunko székelyek gondolom jol megtapsolták ezért Ot

  Atoszka
  2022. Júl. 28. 20:46

  Egyszer már leírtam; bunkó az, akii téged világrahozott, te szemét

   Petike
   2022. Júl. 29. 06:54

   atoszka megértelek hogy ideges vagy mert a nagyvezíred jol átbaszott benneteket fidesznyikeseket hogy nem lesz adoemelés hogy marad a rezsicsokkentés a választások után a helyzet más még jo hogy a háborúra hivatkozik a valoság az hogy 400 000 kisvállalkozot csodbe fog vinni hogy a háztartások csaknem felének a rezsicsokkentés meg lesz szuntetve hogy a benzinkutakon nincs uzamanyag hogy a boltokban hiába van ársapka az árak az egekben vannak ogy a kamatstop után százezrek nem fogják tudni fizetni a jelzálogkolcsoneiket.EZ A VALOSAG.Az agymoso és hazudozo M1 híreit hiába nézed nekik ugyanis meg van parancsolva hogy hazudozzanak mert ellenkezo esetben repulnének a munkábol és nem is beszélve arrol hogy fiatalok ezrei tervezik hogy elmennek kulfoldre.

  Kósa Zoltán
  2022. Júl. 29. 08:30

  Szeretném kedves Péter, ha végigolvasná mondatait, és elgondolkozna a gyűlöletbeszéden, a sovinizmuson, a faji megkülönböztetésen. Amennyiben úgy érzi, hogy tiszta a lelkiismerete, nem gyűlölködik, nem gyaláz nemzeteket, illetve nem uszít , hergel mások ellen, akkor ... Orbán nem tökéletes, Magyarország nem tökéletes, én nem vagyok tökéletes, de inkább élek így nem tökéletesen és kitartok a valódi értékek mellett, minthogy behódoljak az ideológiai elmebajnak, amelyet nyugatról vaslapáttal dobálnak ránk. Sajnálom azokat, akik nagykanállal falják a nyugatot anélkül, hogy kritikusan átgondolnák, miről is szól, kinek az érdekében cselekszenek.

   Petike
   2022. Júl. 29. 11:23

   Kosa Zoltán 14 évet éltem és dolgoztam Angliában és NEM hodoltam be a nyugati ideologiának.Az EU sem tokéletes ezt sose mondtam vannak hibái is és nem is kevés sajnos.Tudod az a hazudozást ami az anyaországban megy hogy az LGBTI megfertozi a magyar gyerekeket egyszeruen nevetséges.En tiszteletek bármilyen embert legyen az hivo katolikus,homogén heterogén,leszbikus stb. A homogéneknek is vannak jogaik úgy mint nekunk mert Ok nem tehetnek errol ahogy szulettek és elítélni Oket az nagy hiba.Sajnos ez torténik Szlovákiában Lengyelországban is ami szomorú.Angliában Hollandiában és a tobbi fejlett nyugati államokban ezezk normális dolgok és ott senki sem kényszetíti a gender ideologiát a heterogénekre.Pont ezek az egyének vannak szornyu gyulolkodéseknek kitéve az anyaországban a gyuloletkampányt ellenuk foképp a MI Hazánk nevu szélsojobboldali párt Szlovákiában pedig a hasonlo értékeket vallo Kottleba féle párt hozza.Szomorú hogy ilyen pártok egyáltalán a parlamentbe bejutnak itt is ott is.Mindenesetre ezt Orbán is eltúlozta a faji megkulonboztetésrol valo beszédét de hagyjuk mondjuk a zsidokat nem említette mert a Fideszben is elég sok zsido van pl.Kásler Miklos vagy Rogán Antal.Ami pedig az ideologiát illeti és a hovatartozásunkat nem kell neked egyáltalán behodolnod a nyugati ideologiáak de tudnunk kell hol a helyunk mert elottunk 2 út áll az egyik az EU és a NATO tagság a hibáival a másik az orosz gyarmatbirodalom.Ha nem lennénk az elozok tagjai ma lehet hogy már ruszki tomegsírokban lennénk jobbik esetben valahol a gulágban Szibériában.

Vörös Károly
2022. Júl. 29. 11:50

Egyetértek Petike-vel, és drága Kósa Zoltán - én nem láttam gyűlöletkeltést Petike írásában. Esetleg felvilágosítana, hol találta ?

  kulcsargeza
  2022. Júl. 29. 12:13

  Petike csak mantrázza a magyar ballib rágalmait, érvelni viszont nem tud. Gyűlöletet ott kelt, amikor arra buzdít, hogy a Fidesz kormányt a szavazótáborával együtt el kell takarítani. Magyarul Petike kiirtaná a magyar lakosságnak min a felét.

   Petike
   2022. Júl. 29. 19:22

   szoval kulcsárgéza én csak azt akarom hogy Magyarország újra Magyarország legyen és szabaduljon meg Orbanisztántol olyan Magyarországot akarok amely nem tér le az europai útrol és nem Putyin és Lukasenko irányába halad ahol tisztelik az emberi jogokat tehát a kisebbségek jogait gondodlok a homoszexualisokra ahol nincs faji megkulonboztetés ahol nincs sajtocenzúra ahol nem fenyegetik meg az állami TV dolgozoit ha nem fújjak a hazudozo fidesznyikes propagandát.A 8 millio szavazatra jogosultbol csak valamivel tobb mint 3 millioan szavatak a fideszre

  Kósa Zoltán
  2022. Júl. 29. 18:58

  Amennyiben nem találja felesleges

kulcsargeza
2022. Júl. 29. 12:20

Petike a homogén és a heterogén azok nem természettudományos fogalmak véletlenül?

  Petike
  2022. Júl. 29. 19:15

  bocs akkor homoszexualisnak és heteroszexuálisnak egyforma jogaik vannak nem tudom helyes e az ha egy heteroszexualis apuka részegen hazamegy jol osszeveri a feleségét és gyerekeit minden negyedik no ugyanis házi terrornak van kitéve aaz.ún.csalaádbarát heteroszexuális férfiktol

Gabor
2022. Júl. 29. 15:52

Ezzel a péterrel nem kell sokat foglalkozni ,külföldi múlttal és azzal ,hogy mennyire buta ,jó eséllyel utoléri a majomhimlő !

  kulcsargeza
  2022. Júl. 29. 15:54

  Petike egy hasznos idióta.

  Petike
  2022. Júl. 29. 19:17

  hát igen aki nem fidesznyikes vagy nem orbánimádo az hulye meg hasonlo aztán hogy én akaroma fidesznyikes szavazokat koncentrácios táborba kuldeni aki ilyet állít rolam az surgos orvosi kezelésre szorul

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket