Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel
Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter a német külügyminiszter jelenlétében bírálta élesen Magyarországot, azt állítva, hogy nem Szlovákia akar megfelelni minden áron Brüsszelnek, hanem  Magyarország akar minden alkalommal szembemenni minden „európai megoldással”. Annalena Baerbock (Zöldek) német külügyminiszter egy közös együttműködési szerződés miatt látogatott Pozsonyba. A két ország diplomáciai vezetőjének közös sajtótájékoztatóján az egyik újságíró kérdése kapcsán merült fel Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédének V4-ről szóló részlete.

 

„A poszt-nyugatiak nem véletlenül tettek meg mindent, hogy megbontsák a Visegrádi Négyeket. Ráadásul közben beesett a háború, ami megrázta a V4 tengelyét adó lengyel-magyar együttműködést. (…) [Csehországban és Szlovákiában] kormányváltások történtek, és ott ma a poszt-nyugati világot részesítik előnyben, nem vállalják a konfliktusokat Brüsszellel, jópontokat gyűjtenek. Az én véleményem szerint ez olyan, mint amikor egy ember beköti a lovait egy égő istállóba”

 

mondta a hétvégén Orbán Viktor. Ezzel kapcsolatban tett fel az egyik újságíró kérdést Korčoknak és Baerbocknak, kiemelve Orbán azon véleményét is, hogy a fegyverszállítmányok csak elhúzzák a háborút.

 

A német külügyminiszter tartózkodott attól, hogy kritikát fogalmazzon meg Magyarország irányába. Kijelentette ugyanakkor, hogy „nem a fegyverek hosszabbítják meg a háborút, hanem Putyin orosz elnök”. Hangsúlyozta, hogy továbbra is támogatni akarják Ukrajnát. Elismerte, hogy a szankciók nem fogják egyik napról a másikra leállítani a háborút, de már most látni, hogy az orosz tőzsde elvesztette értékének egyharmadát, az orosz infláció pedig 20 százalékos.

 

 hirdetes_300x300  

Korčok válaszában élesen bírálta Magyarországot, bár Orbán kijelentéseit részben mégiscsak bizonyította azzal, mikor kifejezetten kérte, hogy szavait a német külügyminiszter is kövesse a tolmács segítségével.

 

Az ukrán fegyverszállítások kapcsán arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni orosz invázióra adható válaszok közül az egyik az volt, hogy nem teszünk semmit. Korčok szerint azonban sem Szlovákia, sem az EU, sem a NATO nem tehet úgy, mintha őket ez a háború nem érintené. A másik lehetőség az volt, hogy Ukrajna oldalán „beleállunk a háborúba”, de ezt „nem akartuk”. Így maradt a szankcionálás lehetősége, amelyek viszont nem 1-2 hét alatt vetnek véget a háborúnak.

 

Orbán Viktor szavaival kapcsolatban leszögezte ugyan, hogy Szlovákia Magyarországgal jó viszonyt ápol, és szeretné, ha ez így is maradna, ám rögtön utána politikai véleményének adott hangot:

 

„Úgy érzem, egyre kevésbé értem Magyarországot, és azt kell mondjam, hogy nem vagyunk ezzel egyedül. Több ország részéről egyértelmű reakciók hangzottak el, bennünket pedig egyértelműen érint, ha az egyik közeli szomszédunk ránk és Csehországra vonatkozóan felrója nekünk, hogy azért tesszük, amit teszünk, hogy Brüsszelnek tetszen. Ezt elutasítom.

 

Ennek az ellenkezője igaz. Úgy hiszem, hogy Budapest számára nagyon fontos, hogy kihasználjanak minden lehetőséget arra, hogy távolodjanak mindattól, amit közös európai megoldásként szeretnénk elérni”

 

mondta Korčok. Hozzátette:

 

„Visegrádon belül ma három ország egyértelmű álláspontra helyezkedett, hogy nem valahol a két ország között, hanem egyértelműen annak az országnak a pártján áll, aki ellen agressziót követnek el. A konfliktus ebből adódik, fehéren, feketén. De ha Magyarország úgy döntött, hogy valahová középre helyezkedik, mi ezt tudomásul vesszük. De elutasítom azt a magyar álláspontot, hogy a pozíciónk célja, hogy Brüsszelnek tetszünk. Ez egyszerűen nem így van. Azt tesszük, amiről meggyőződésünk, hogy ez a helyes.”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.