Nyitókép: Twitter/screenshot

 

Szakértők kedden Chilében egy hatalmas, vélhetően víznyelő megjelenését vizsgálták, amely egy rézbánya közelében jelent meg az Atacama-sivatagban, Tierra Amarilla településen.

 

A chilei hatóságok egy körülbelül 25 méter átmérőjű víznyelőt vizsgálnak, amely a hétvégén jelent meg egy bányászati ​​területen – írja a The Guardian. 

 

A chilei média drónfelvételeken keresztül mutatta be a különleges jelenséget, a Lundin Mining, egy kanadai cég által bányászott földterületen, mintegy 665 km-re északra a fővárostól, Santiago-tól.

 hirdetes_810x300  

 

 

Az országos geológiai és bányászati ​​szolgálat, a Sernageomin szombaton szerzett tudomást a víznyelőről, és egy csapatot küldött a területre – mondta az ügynökség igazgatója, David Montenegro.

 

„A mélység jelentős, körülbelül 200 méter a fenékig”– mondta Montenegro. „Nem észleltünk semmilyen anyagot odalent, de sok vizet láttunk.”

 

„Az észlelést követően a területet azonnal lezárták, és értesítették az illetékes hatóságokat. Nem volt hatással a személyzetre, a berendezésekre vagy az infrastruktúrára” – áll a közleményben.

 

 

Tájékoztattak arról is, hogy a legközelebbi lakott terület csaknem egy kilométerre található az érintett zónától.

 

Lundin Mining nyilatkozatában elmondta, hogy egyelőre nem tudni, hogyan keletkezhetett ez a hatalmas víznyelő, jelenleg technikai elemzés folyik az esemény okának meghatározására.

 

Víznyelők akkor keletkeznek, ha a felszínen vagy felszíni közelében vízben könnyen oldódó kőzet (pl. gipsz, kősó, homokkő) húzódik, amelyben – elegendő vízutánpótlás esetén – a beszivárgó víz mélyedéseket, járatokat old ki, a felszínen és a felszín alatt. Ezek a járatok egy idő után be is szakadhatnak – írta a National Geographic.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.