Nyitókép: seesame.com

 

Szlovákia lakosságának többsége érzi a drágulást és változtat vásárlási szokásaink. A Hogy vagy, Szlovákia? című, a Szlovák Tudományos Akadémia és partnerei megbízásából készült felmérés válaszadóinak több mint 76 százaléka úgy válaszolt, hogy megérezte a drágulást.

 

A lakosság egyre inkább aggódik a szlovák egészségügy állapota miatt is, ugyanakkor az ukrajnai háború miatti félelem némileg visszaszorulóban van. Szociológusok szerint ez utóbbi azzal függ össze, hogy a háború már 5 hónapja tart, a harcok Ukrajna keleti felében dúlnak, és egyre inkább a másik fél kivéreztetéséhez kezd hasonlítani.

 

A felmérés, mely 15. volt a sorban, július 18-22. között ezer fős mintán készült. Az eredmények azt mutatják, hogy a felmérésben résztvevők 76,5 százaléka jelentősen megérezte a drágulást.

 hirdetes_300x300  

 

A közvélemény-kutatás készítői elmondták, hogy a drágulást érzők 83 százaléka változtatott vásárlási szokásain. Főleg kevesebbet és olcsóbb termékeket vásárolnak.

 

A Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének illetékese szerint azok aránya, akiknek nehéz kijönniük a havi bevételükből, a 2020-as covid-járványhoz képest nem nagyon változott. Ami változott, hogy míg két évvel ezelőtt a fő gondot a bezárt üzletek jelentették, azaz kereslet volt, de nem volt kínálat. Mostanra ez megváltozott, az emberek óvatosságból visszafogják a vásárlást és a fogyasztást, miközben kínálat az van.

 

A szakértő szerint az áremelkedés hasonló mértékű stresszt okoz a lakosság körében, mint amit a koronavírus-járvány elején okozott az üzletbezárás. Ugyanakkor, míg márciusban az ukrajnai agresszió miatt a megkérdezettek 78 százaléka aggódott, júniusra ez a szám 70 százalékra csökkent.

 

A koronavírus-járványtól a felmérésben résztvevők 53 százaléka fél, ami némi növekedést jelent a korábbi felmérésekhez képest. A pszichológus azt javasolja a polgároknak, hogy szűrjék az információkat, melyeket adott témában fogyasztanak, különben a negatív hírek átveszik az ellenőrzést az ember felett. A pszichológus tanácsa, hogy a sok negatív hír helyett, mellett foglalkozzunk pozitív támákkal is, melyekből meríthetünk.

 

RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!