Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/David Goldman

 

Érdekes közvélemény-kutatás jelent meg az Ilko Kucheriv Democratic Initiatives Foundation honlapján. A alapítvány többek között azt is megnézte, hogyan viszonyulnak ma az ukránok a NATO-hoz és az EU-hoz.

 

Mi azért már az elején felhívjuk a figyelmet, hogy Ukrajna keleti felében ma fizikai lehetetlenség felméréseket készíteni a háború miatt, és mivel egy háborúban álló országról van szó, minden ilyen jellegű felmérés az információs háború eszköze is egyben – ennek fényében kell nézni az eredményt is.

 

A felmérés egyik fő eredménye, hogy az ukrán lakosság (nyilván a nyugat-ukrajnai lakosság) 89 százaléka az EU-ban látja a gazdasági integráció jövéjét. 6 százalék szerint sehova sem kellene csatlakozni, 5 százaléknyian pedig az oroszok vezette Eurázsiai Gazdasági Unióhoz húznának.

 

 hirdetes_810x300  

Hasonló a helyzet a NATO-val: a lakosság 74 százaléka szerint csak a NATO tudja szavatolni az ország biztonságát. Ellenben február óta 0-ról 13,3 százalékra nőtt azok száma, akik úgy vélik, hogy több más ország nemzetközi garanciája jelenthet megoldást. A teljes blokkfüggetlenséget támogatók aránya az invázió miatt kvázi nullára csökkent.

 

Sokkal érdekesebb eredményt hozott a felmérés azon része, amely azt vizsgálta, mely országokat tekintik az ukránok szövetségesnek, és melyeket nem. Február óta a britek, a lengyelek és az amerikaiak léptek elő a legmegbízhatóbb ukrán támogatókká (az adatok májusig bezárólag érhetők el).

 

Az ukránok szemében

 

  • a britek a legmegbízhatóbb szövetségesek, 5 százalékosról 66 százalékosra nőtt az őket preferálók aránya,
  • a második helyen a lengyelek állnak 65 százalékkal, 35 százalékról erősödtek fel három hónap alatt;
  • az USA dobogós harmadik, 38 százalékról jött fel 63 százalékra;

 

Szlovákia Lengyelország mellett talán a második számú olyan ország, amely elkötelezett Ukrajna felfegyverzése iránt, és mivel szomszédos ország, kulcsszerepe van a fegyverek célbajuttatásában. Ennek ellenére az ukrán közvélemény szemében a háború első néhány hónapjában nem változott – maradt igencsak szerény 6 százalékon.

 

  • Magyarország 7 százalékról csúszott le az ukránok szemében nullára, tehát Ukrajna annyira tekint szövetségesként Magyarországra, mint Oroszországra, Fehéroroszországra vagy például Indiára…
  • A németek nagyot estek az ukránok szemében, megítélésük a korábbi 28 százalékról 14 százalékra esett vissza.
  • A franciák az ukránoktól a korábbi 4 helyett 10 százalékot kaptak.

 

Forrás: dif.org.ua

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.