Nyitókép forrása: SITA/Roberto Monaldo/LaPresse via AP

 

Kisebb dilplomáciai kardcsörtére került sor Franciaország és Olaszország között a szicíliai partoknál feltartóztatott migránshajó kapcsán. Giorgia Meloni pénteken „agresszívnek” nevezte a franciák reakcióját az Ocean Viking, NGO-k által működtetett hajó dokkolásának elutasítására. Meloni szerint ráadásul Párizs azon dolgozik, hogy elszigetelje Rómát Európában.

 

Nem csak tájainkon vannak problémák a migrációból. Olaszország új kormányfője új migrációs politikát folytat, amelynek egyik következménye az volt, hogy a 230 migránst szállító Ocean Vikinget nem engedték dokkolni Szicíliában. Több migráns éhségsztrájkba kezdett, voltak akik transzparensekkel tüntettek a kamerák kedvéért.

 

Gérald Darmanin francia belügyminiszter embertelennek nevezte az olasz kormány döntését, majd jelezte, hogy növeli az ellenőrzéseket a francia-olasz határon. Később Laurence Bonne uniós ügyekért felelős francia államtitkár a France Infonak azt nyilatkozta, hogy megromlott a bizalom Párizs és Róma között, mert „a jelenlegi olasz kormány nem tartotta tiszteletben a mechanizmust, amely mellett elkötelezte magát”.

 

 hirdetes_300x300  

A franciák ezután bejelentették, hogy felfüggesztik a megállapodást, amelynek keretében 3500 Olaszországban tartózkodó menedékkérőt vettek volna át, majd felszólították a németeket, hogy hozzanak hasonló döntést Olaszország terhére.

 

„Amikor megtorlásról beszélnek az EU-ban, akkor valami súlyos hiba van. (…) Megdöbbentett a francia kormány agresszív, érthetetlen és infokolatlan reakciója”

 

mondta Meloni, majd felhívta a figyelmet, hogy ez volt az első migránshajó, amely kikötött Franciaországban, fedélzetén 230 emberrel, miközben Olaszország 90 ezer migránst tart jelenleg a területén.

 

Meloni a németeknek szóló francia javaslat kapcsán megjegyezte:

 

„Dönthetnek úgy, hogy elszigetelik Olaszországot, de ez nem megoldás. Szerintem jobb lenne, ha az embercsempészeket szigetelnénk el. (…) Nincs olyan megállapodás, amely előírná, hogy minden hajónak Olaszországban kell kikötnie”

 

mondta Meloni.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Németország hetek óta nem fogad be migránsokat. A 16 német tartományból 12 jelezte, hogy elfogyott a hely, a többi négy pedig a korábbi mennyiség töredékét vállalja csak. A németek mostani döntése okozta azt is, hogy Csehország, félve a cseh-német határ lezárásától, határellenőrzéseket vezetett be a cseh-szlovák határon. Valószínűleg ugyanez a helyzet a német-francia-olasz háromszögben is, és a fenti nyilatkozatok csak politikai indoklásai annak, hogy az Olaszországba érkező migránsokat ne kelljen a franciáknak és a németeknek beengedniük. Megjegyezzük, az Ocean Viking a francia illetőségű SOS Medterranée nevű NGO tulajdonában van…

 

ANSA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.