Háromnapos rendezvénysorozat kíséri III. Károly király megkoronázását - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Uncategorized

Háromnapos rendezvénysorozat kíséri III. Károly király megkoronázását

Második nap: koncertsorozat menekültekkel és az LMBT-közösségek képviselőivel.

Nyitókép: Euronews

 

A Buckingham-palota vasárnap közzétette a III. Károly májusi megkoronázását kísérő rendezvénysorozat programját. Világsztárok, kultikus helyszínek, jószolgálati nap.

 

A koronázási esemény május 6-én szombaton lesz a londoni Westminster-apátságban. Beszámolójában az MTI megjegyzi, hogy a londoni parlamenttel szemközti apátság több mint 900 éve az angol-brit uralkodók koronázó temploma, és hogy majd másfél évvel trónra lépése után itt koronázták meg 1953. június 2-án , II. Erzsébetet, III. Károly édesanyját is.

 

SJE Nyílt nap

A májusi koronázás nemcsak Károlynak, hanem feleségének, Kamillának is nagy nap, mivel őt is megkoronázzák. A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a “Queen Consort”, vagyis az “uralkodó királynői rangú hitvese” cím és külön királynői korona illeti meg, miként a királyhoz hasonlóan neki is a jár a “felség” megszólítás.

Első napi program: felvonulások sora

 

A Buckingham-palota által vasárnap ismertetett részletek szerint a koronázási ünnepségek első mozzanataként május 6-án, szombaton délelőtt a király és hitvese díszes menet (The King’s Procession) élén a palotából a Westminster-apátságba hajtat. A ceremónia után egy ennél is nagyobb létszámú díszfelvonulás következik (The Coronation Procession), melynek során visszavezetik III. Károly királyt és Kamilla királynét a Buckingham-palotába.

 

Fotó: AP

 

A felvonulás után a király és felesége a királyi család tagjaival kiállnak a palota híres erkélyére és üdvözlik az összegyűlteket – a teraszra a királyi család tagjai rendszerint történelmi jelentőségű események alkalmából lépnek ki, itt köszöntötte csaknem nyolc évtizeddel ezelőtt, a II. világháború európai hadszínterein aratott szövetséges győzelem napján az ünneplő milliókat Károly nagyapja, VI. György király és Winston Churchill miniszterelnök.

 

Második nap: koncertsorozat menekültekkel és az LMBT-közösségek képviselőivel

 

Május 7-én, vasárnap nagyszabású koronázási koncertet tartanak a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencián, a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyban. A rendezvényt a BBC rendezi, és közvetíti is élőben. A fellépő világsztárok névsorát még nem közölte a Buckingham-palota. Amit eddig tudni, hogy a világsztárok mellett fellépnek különböző szakmai és társadalmi közösségek amatőr zenei együttesei és kórusai, többek közt olyanok, melyeket az Egyesült Királyság által befogadott menekültek alapítottak. Fellép még az állami egészségügyi szolgálat, valamint a LMBT-közösségek tagjaiból verbuválódott énekegyüttes is.

 

Az eseményre nem árulnak jegyeket, a több ezer fős vendégsereget a BBC által szervezett országos sorshúzáson választják ki: a szerencsés nyertesek mindegyike két ingyenes jegyet kap.

A nagyszabású rendezvények központi elemei közé tartoznak majd a Nagy Koronázási Ebédek néven futó utcabálsorozat, melyet országszerte a helyi lakóközösségek szerveznek szintén a koronázás másnapjára, várhatóan többmilliós részvétellel.

 

Hétfő: munka helyett jószolgálati tevékenység

 

Május 8-ra, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, a nap pedig a helyi közösségek érdekében vállalt önkéntes jószolgálati tevékenység.

 

III. Károly király életének 75. évében jár, így az angol-brit monarchia évezredes történetében ő lesz a valaha megkoronázott legidősebb uralkodó. Édesanyja hatalmas pompával kísért koronázási szertartása három órát tartott, a ceremóniára csaknem 9 ezren voltak hivatalosak. Az udvar már jelezte, hogy III. Károly májusi koronázási ceremóniája rövidebb, külsőségeiben szerényebb lesz és sokkal kevesebb meghívott vendég előtt tartják. II. Erzsébetet 97 éves korában, uralkodásának 71. évében 2022. szeptember 8-án halt meg, azóta elsőszülött fia, Károly a brit uralkodó.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket