Nyitókép forrása: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Az oroszok visszavették a kezdeményezést, és több fronton indítottak támadást az ukránok ellen. Legalább másfél tucat rakétát lőttek ki Zaporizzsja városára, de péntekre virradóra légiriadó volt Dnyipropetrovszkban és Harkivban is. Közben Nyugaton már bohózatba illő kettős beszéd megy Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatban, kiderült, hogy a hollandok olyan tankokat ígérte oda Ukrajnának, amivel nem is rendelkeznek.

 

Péntekre virradó reggel Ukrajna csaknem egész területén légiriadó volt, az oroszok elsősorban az energetikai infrastruktúrát támadták. A déli Zaporizzsja városát, ami ukrán kézen van, egy óra alatt 17 rakétacsapás érte, de voltak robbanások az északkeleti Harkiv városában és Dnyipropetrovszkban is.

 

Az amerikai Hadtudományok Intézete szerint az oroszok visszavették a kezdeményezést a fronton és több irányból indítottak támadást. Orosz műveletek zajlanak Luhanszk nyugati részén, előrenyomultak Harkiv és Luhanszk térségek határán is.

 

 hirdetes_810x300  

Minden jel arra utal, hogy a sokat emlegetett orosz offenzíva lényegében már megindult, de még nem bontakozott ki teljesen. Az ISW ugyanakkor úgy véli, hogy az ukránoknak van lehetőségük ellentámadást indítani, amivel megakaszthatják az offenzíva kibontakozását. A brit hírszerzés szerint az oroszok nagy emberáldozatok árán nyomulnak előre (a brit hírszerzés nyilvános jelentéseit mindig érdemes fenntartásokkal kezelni).

 

A britek ugyanakkor úgy vélik, hogy február 7. óta az oroszok Bakhmut és Vulhedár környékén törtek előre, és Bakhmut határát teljesen ellenőrzésük alatt tartják.

 

Közben az EU-csúcson Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb fegyvereket és vadászgépeket kért a nyugati támogatóitól. Bár szóbeli ígéreteket kapott, érezhető a vonakodás a sorok között a nyugati vezetők nyilatkozataiban. Emmanuel Macron francia elnök például nem zárta ki a vadászgépek átadását, de rögtön hozzá is tette, hogy hosszú időbe telhet a gépek rendelkezésre bocsátása. Azzal érvelt, hogy az ukránoknak inkább a nehéztüzérségre kellene fókuszálniuk.

 

A britek pedig politikai retorikában elkötelezettnek tűnnek, de a londoni kormány egyik minisztere név nélkül azt nyilatkozta a sajtónak (kisebb botrányt keltve ezzel), hogy egy „kib…szott” gépet sem tudnak átadni Ukrajnának. Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint pedig Ukrajnának hónapokat kell várnia a brit vadászgépekre.

 

Az ukránok egyébként nem aprózzák el kéréseiket, legutóbb 200 darab modern (4. generációs) vadászgépet kértek a Nyugattól. Elsősorban amerikai F-35-ösökre és F-16-osokra van igényük. Az USA azonban vonakodik átadni ezeket. Ennek egy sor prózai oka is van, például nem akarják, hogy az oroszk kitapasztalják a gépek harctéri képességeit, mert az taktikai előnyt nyújthat számukra.

 

Arról nem is beszélve, hogy a vadászgépek darabja kétszer-háromszor annyiba kerül, mint egy modern német Leopard 2-es tank. Ukrajna pedig fizetésképtelen, amit kapna, azt természetesen ingyen kapná (legalábbis nem közvetlenül fizetne érte).

 

A harmadik, legtöbbet emlegetett probléma a vadászgépekkel, hogy ki kell képezni a pilótákat, és ez hónapokig tart, sőt, a hatékony, kötelékben végzett műveletekig eljutni 12-18 hónapba telik. Ukrajnának pedig nincs annyi ideje.

 

De nem csak a vadászgépeknél érzékelni a nyugati háborúpárti vezetők nyilatkozatai és tényleges vállalásai közti különbséget. Hollandia például az elsők között ajánlott fel egy századnyi (14 darab) német Leopard 2-es tankot. Most kiderült, hogy mégsem tudja azokat átadni Kijevnek, mert nem is rendelkezik velük: Németországtól bérelték őket eddig. A holland kormány a helyzet elkenése érdekében bejelentette, hogy azonnal megvásárolja őket Németországtól, hogy aztán továbbadja a tankokat Ukrajnának, de egyelőre még nem valósult meg az ügylet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!