Nyitókép forrása: SITA/Lesley Martin/PA via AP

 

Kihallgatása után szabadlábra helyezték Nicola Sturgeon volt skót miniszterelnök férjét, akit szerdán a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) finanszírozásának ügyében folyó nyomozás keretében vettek őrizetbe. Az 58 éves Peter Murrellt a skót rendőrség (Police Scotland)tájékoztatása szerint gyanúsítottként tartották vizsgálati fogságban, de szerda este – egyelőre vádemelés nélkül – elengedték.

 

Murrell kihallgatásával egyidejűleg a Police Scotland nyomozói számos helyszínen, köztük a házaspár glasgowi otthonában és az SNP edinburghi székházában is házkutatást tartottak.

 

Nicola Sturgeon és férje házában még szerdán késő este is jelen voltak a nyomozók, és a kertben egy helyszínelő sátrat állítottak fel.

 

 hirdetes_300x300  

A Police Scotland szerda esti közleménye szerint a vizsgálat Murrell szabadlábra helyezése után is folytatódik, és a rendőrség jelentést küld az ügyről a legfőbb skót vádhatóságnak (Crown Office and Procurator Fiscal Service, COPFS).

 

Skóciában a COPFS hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy a rendőrség által vizsgált kiemelt jelentőségű ügyekben indokolt-e a vádemelés.

 

Nicola Sturgeon szóvivője szerda este közölte, hogy a volt skót miniszterelnöknek nem volt előzetes tudomása férje készülő őrizetbe vételéről.

 

Az illetékes hozzátette: Nicola Sturgeon kész teljes mértékben együttműködni a rendőrséggel, jóllehet egyelőre nem érkezett ilyen kérés a Police Scotland részéről.

 

Egybehangzó médiabeszámolók szerint a házaspár otthon tartózkodott, amikor a rendőrség kivonult hozzájuk és őrizetbe vette Sturgeon férjét.

 

Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be teljesen váratlanul, hogy távozik az SNP vezetői tisztségéből és így a skót miniszterelnöki posztról is.

 

Indoklásában több okot is felsorolt – köztük elsősorban azt, hogy megítélése szerint túlságosan „polarizált” vélemények alakultak ki róla a választók körében -, de azt nem említette, hogy lemondásának köze lenne a Skót Nemzeti Párt finanszírozása ügyében kezdődött vizsgálathoz.

 

Azóta utódját is megválasztották és beiktatták Humza Yousaf, az SNP-kormány volt egészségügyi minisztere személyében.

 

Peter Murrell 1999 óta az SNP pártigazgatója volt, de nemrégiben – éppen az SNP vezetőválasztási kampányának idején – ő is távozott ebből a tisztségből.

 

A vizsgálat azután indult, hogy bejelentés érkezett a hatóságokhoz 600 ezer font (260 millió forint) értékű adomány ügyében, amelyet az SNP hivatalosan az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírását célzó kampány finanszírozására gyűjtött. A hatósági gyanú szerint azonban az összeget a párt napi működési költségeire fordították.

 

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

 

A skóciai népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A Skót Nemzeti Párt azóta rendszeresen hangoztatja, hogy elengedhetetlenné vált az újabb függetlenségi népszavazás, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kiszakította” az Európai Unióból.

 

Humza Yousaf új skót miniszterelnök első nyilatkozataiban kijelentette, hogy Skócia független országként visszalépne az EU-ba.

 

A konzervatív párti brit kormány ugyanakkor mereven elveti az újabb skót függetlenségi népszavazás engedélyezését.

 

A brit legfelsőbb bíróság a skót kormány megkeresésére nemrégiben olyan végzést hozott, hogy az edinburghi parlament nem alkothatja meg önállóan, London beleegyezése nélkül az új népszavazás kiírásához szükséges törvényeket.

 

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!