Nyitókép: SITA

 

A NASA marsi helikopterét, az Ingenuityt már csak egyetlen küldetés választja el az 50. repülésétől a vörös bolygón. Az elmúlt két évben már több mint 11 km-t tett meg a szerkezet.

 

Ez elmúlt két évben a NASA marsi helikoptere, az Ingenuity számos alkalommal megdöntötte már a saját maga által felállított rekordokat. A legutóbbi, április 2-i repülésén ismét ez történt, írja a HVG.

 

 hirdetes_300x300  

A NASA által közzétett adatok szerint a szerkezet 16 méter magasra emelkedett, és egészen 23,3 km/h sebességre gyorsult. Ezzel mindkét kategória rekordját sikerült megdöntenie. A vasárnapi repülésig a maximális magasság 14 méter, a maximális sebessége pedig 21,6 km/h volt.

 

Az Ingenuity még 2021-ben landolt a Marson a Perseverance fedélzetén, majd bő két hónappal később, április 19-én végre is hajtotta a világ első olyan irányított repülését, ami egy idegen égitest felszínén történik. A NASA eredetileg arra tervezte a szerkezetet, hogy megmutassa, lehetséges más égitest felszínén repülni.

 

Az 1,8 kilogrammos szerkezettel eredetileg 5 küldetést akart végrehajtani a szervezet, ám a mostani már a 49. volt.

 

A szerkezet eddig 86,7 percet repült, és összesen 11,224 km-t tett meg a Mars felszínén. Az 50. küldetéssel ez minden bizonnyal tovább fog nőni.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!