Nyitókép forrása: sta

 

Az ország minden tájáról érkeztek gazdák kedden Ljubljanába, hogy tiltakozzanak a kormány környezetvédelmi és egyéb korlátozó intézkedései ellen, amelyek szerintük szinte lehetetlenné teszik a gazdálkodást Szlovéniában – közölte a szlovén közszolgálati televízió.

 

„Elegünk van” – mondta Anton Medved szakszervezeti képviselő a nagygyűlésen részt vevő több ezer gazda nevében.

 

Bár a rendőrség még nem adott tájékoztatást a tüntetők számáról, korábban azt mondták: 2000-3000 gazdálkodóra számítanak a fővárosban.

 

Medved, a Szlovén Gazdák Szakszervezetének vezetője ugyanakkor több ezer tüntetőről, valamint legalább 1500 traktorról beszélt – amelyek a Ljubljana külvárosában lévő gyülekezési pontokon várakoztak, de néhány a parlament épülete mellett és a város környékén is elhaladt, jelentős fennakadásokat okozva a közlekedésben.

 

„A gazda király a földjén. Amikor egy gazda tiltakozik, már vérzik az ország” – mondta Medved, jelezve, hogy a gazdák szakszervezete a mezőgazdaság érdekében tevékenykedő más civil szervezetekkel együtt azért tiltakozik, mert már elviselhetetlen a helyzet. Itt a környezetvédelmi korlátozásokat, az adóterheket és az ésszerűtlen jogszabályokat említette, amelyeket szerinte „néhány szélsőséges környezetvédő írt, távol a gazdaságoktól”.

 

A gyűlés a március 24-i tiltakozás folytatása, amely után munkacsoportot jött létre a kormánnyal. A gazdák azonban két hét után elálltak a tárgyalásoktól, és újabb megmozdulást, valamint szükség esetén az akciók fokozását jelentették be. Ezt azzal magyarázták, hogy a tárgyalások nem hoztak előrelépést, az állatvédelmi törvény módosítási javaslata pedig, amely a tenyésztők számára állatvédelmi tanácsadókat ír elő, jelentette az utolsó cseppet a pohárban.

 

A gazdák fő követelései között szerepel az új környezetvédelmi szabályok kiigazítása, a Natura 2000 védett területekre vonatkozó előírások felülvizsgálata, az új adók mellőzése, valamint a közvetlen támogatások inflációhoz igazítása.

 

Borut Florjancic, a Szlovén Szövetkezetek Szövetségének vezetője úgy vélte: Szlovéniában nem lesz élelmezésbiztonság, ha a mezőgazdasági földeket nem védik meg.

 

Felszólalásában arról beszélt, hogy „a szlovén tisztviselők – akik átláthatatlanul és önkényesen döntenek, vakon bólogatva a brüsszeli hivatalokból érkező követelésekre – megfosztják a szlovén gazdákat a helyüktől a világban, családjaikat a jövőtől, a szlovén természetet az őrzőjétől, a szlovén polgárokat pedig a saját termesztésű élelmiszerektől”.

 

Irena Sinko mezőgazdasági miniszter szerint a gazdáknak joguk van tiltakozni, de úgy vélte, hogy a május elsejei ünnepek után várható tárgyalásokon a minisztérium által elküldött javaslatok alapján sikerül megegyezésre jutni.

 

A miniszter továbbá visszautasította azokat az állításokat, hogy az állattenyésztők istállóit és udvarait állatvédelmi tanácsadók látogatnák a jövőben. Sinko szerint ők csak figyelmeztetnék a konkrét panaszokra az ellenőröket, akik pedig hatáskörüknek megfelelően járnának el.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!