Nyitókép: SITA

 

Huszonhét magyar NATO-katona sérült meg a brutális összecsapásokban, hárman közülük lőtt sebekkel. Az albán rendőröket és a felhergelt lakosságot próbálták távol tartani egymástól. Az erőszakot az elenyésző részvétellel megválasztott polgármesterek karhatalmi beiktatása váltotta ki.

Az elmúlt napok pattanásig feszült hangulata Koszovó északi, szerb részén valamelyest csillapodott, a két ország vezetője, a szerb elnök és az albán miniszterelnök azonban egyelőre elutasította, hogy a pozsonyi biztonsági konferencián személyes találkozón tisztázzák a konfliktus okait, mindenekelőtt pedig azt, hogy meghiúsítsák az esetleges újabb összecsapásokat.

 

 hirdetes_300x300  

 

Koszovónak fel kell függesztenie minden rendőri műveletet az észak-koszovói önkormányzati épületek körül. Ez az első lépés a feszültség mérséklése felé – hangoztatta az uniós külügyi biztos. Josep Borrell Aleksandar Vučićot és Albin Kurtit telefonon egyaránt arra kérte: tegyenek intézkedéseket a helyzet enyhítésére. A koszovói rendőröket visszavonulásra, a szerb tiltakozókat pedig higgadtságra szólította fel.

 

Brüsszel a párbeszéd legmagasabb szintű folytatását várja el mindkét féltől. Ennek szellemében Miroslav Lajčák uniós különmegbízott a pozsonyi Globális Biztonsági Konferencián próbálta egy asztalhoz ültetni a szerb és a koszovói vezetőt. A térségből sok ország képviselteti magát, Kurti azonban egyelőre nem döntött a részvételről, Vučić pedig lemondta útját.

 

„Népemmel és a katonáinkkal maradok. Szerbia győzni fog”

 

– közölte fenyegetően azok után, hogy május 26-án elrendelte a legmagasabb harci készültséget. A szerb hadsereg egyes alakulatai azon a napon elindultak a koszovói határ felé.

 

A koszovói összecsapások újult erővel a viszonylag csöndes hétvége után, május 29-én, hétfőn törtek ki.
Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!