Nyitókép: Körkép.sk, Buday Mária

 

A komáromi Selye János Gimnázium aulájában június 3-án ismét megrendezésre került a Generációk Nagytalálkozója. A találkozót minden évben a Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre, valamint a Selye János Gimnázium igazgatósága szervezi, amelyen ünnepélyes keretek között különböző fokozatú matúraokleveleket adnak át.

 

Az 50 éve érettségizettek Arany-, a 60 éve Gyémánt-, a 65 éve Vas-, a 70 éve Gránit-, a 75 éve Rubin- és a 80 éve érettségizett diákok Platinamatúra-oklevelet kapnak. Ezek a pillanatok a jelenlévők számára mindig rendkívül értékesek és emlékezetesek.

 

 hirdetes_300x300  

 

A jelentős történelmi múltra visszatekintő egykori Bencés Gimnázium, amely a későbbi korokban aztán különböző neveken működött, az elmúlt szombaton kilenc órakor nyitotta meg kapuit vendégei előtt. A híres Alma Mater folyosói rövidesen megteltek boldog, egymásnak örvendő öregdiákokkal.

 

Az ünnepi műsor délelőtt 10.00 órakor kezdődött a gimnázium dísztermében, ahol elsőként a Szózat hangjai csendültek fel. Az egybegyűlteket Farkas Adrianna gimnáziumi tanár üdvözölte, majd röviden méltatta a neves tanintézmény küldetését, visszautalva az egykori bencés gimnázium Szent Benedektől származó szellemiségére, melynek jelmondata „Ora et labora”, tehát „Imádkozzál és dolgozzál”.

 

 

Ezt követően a tanárnő által összeállított művészi szintű zenés-irodalmi műsor adta meg az ünnep alaphangulatát, melyben Petőfi Sándor és Radnóti Miklós leggyönyörűbb, a szülőföld visszavonzásának bűvkörét megéneklő költeményei hangoztak el, kiszínezve korunk ritmusának dallamaival – mindez természetesen a gimnázium diákjainak előadásában. 

 

Ha az ember messze menne, el ne feledje a házát, / Merre tart és honnan érkezett…
(4S Street – 2018-ban alakult, erdélyi magyar, indie-pop-rock együttes)

 

A színvonalas műsor után Langschadl István mérnök, a Baráti Kör elnökének ünnepi beszéde következett, aki üdvözölte a rendezvény jeles vendégeit, majd visszatekintett az Alma Mater egymást követő időszakaira, és értékelte a múltjában megalapozott jelenkor sikeres tevékenységét.

 


Rámutatott, hogy a komáromi gimnázium nemcsak magas fokú tudást, de emberi tartást is ad és adott diákjainak. Az itt eltöltött időszak sokféleképpen gazdagította, gyarapította növendékeit, egymás iránti tiszteletre nevelve, ugyanakkor hűségre tanítva.


Langschadl István ünnepi beszéde végén köszönetét nyilvánította ki az ünneplő közösség valamennyi tagjának.

 

Andruskó Imre, a Selye János Gimnázium igazgatója szintén nagy tisztelettel köszöntötte a megjelenteket, így az egyházi méltóságokat, köztük a Győrből érkezett bencés atyákat – Csóka Gáspár atya vezetésével, a világi vezetőket, és valamennyi ünnepeltet.

 


Külön szeretettel és nagy tisztelettel köszöntötte az 1943-ban érettségizett Kerekes Béla doktor urat, aki 80 éves érettségi találkozójára érkezett.

 


Az igazgató a mindennemű iskolai eredményesség mellett hangsúlyozta a jelenlegi öregdiákok baráti körének példaértékű tevékenységét, köztük a folyamatában lévő ünnep jelentőségét, melyben kulcsfontosságú szerepet vállalt Farkas Adrianna tanárnő, valamint Fehér Erzsébet, az intézmény adminisztrációs munkatársa. 

 

Andruskó Imre számos humoros epizóddal is megtűzdelte beszédét, amelyek a tanár-diák kapcsolat korszakfüggetlen, jellemző velejárói, és utólagosan mindig mosolyt fakasztanak.

 

Az ünnepségen részt vettek a helyi keresztény egyházak méltóságai is. A katolikus egyház részéről Simek Sándor atya Szentháromság vasárnapjához közeleső ünnepségen a Szentírásból idézett: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen.” (János, 3 – 16), ezzel példázva a szeretet hatalmas erejét.

 


A református egyház részéről Fazekas László emeritus püspök szintén a szeretetről mondott példázatot, s mindketten áldást mondtak a jelenlévő közösségre. 

 

A Generációk Nagytalálkozójának fő programja a matúraoklevelek átadása volt. Platinamatúra oklevelet egyetlen személy kapott, aki 80 évvel ezelőtt, 1943-ban érettségizett. A közel száz esztendős urat név szerint is megemlítjük, ő a Búcsról származó Kerekes Béla doktor. 

 

Az emléklapokat Andruskó Imre gimnáziumi igazgató, Langschadl István a Baráti Kör elnöke, valamint Konczer Veronika és Egri Szonja nyugalmazott tanárok adták át.

 

A nagyszámú emléklap átvételét követően minden korosztály képviselőjétől egy-egy meleg hangú méltatást, emlékezést, köszönetnyilvánítást hallhattunk.  

 

 

A különböző fokozatú matúraoklevelek sorrendjében a legfiatalabbak az 50 éve érettségizett aranymatúrások voltak, akik közül ketten, Szénássy Sidó Melinda, valamint Szinekné Szabó Gizella mondtak szívhez szóló, köszönetnyilvánító szavakat, és életbölcselettel megtelt magvas gondolatokat.

 


A köszönő szavakat Maráky Mogyorósi Mária fokozta, aki mint a gimnázium egykori, kiemelkedően magas, országos szintű eredményeket elért szavalója Tóth Árpád Köszöntőjét mondta el.

 

A színvonalas rendezvény végén az ünneplő közösség elénekelte nemzeti imádságunkat, a HIMNUSZT.

 

 

Az ünnepség délután az egyes osztályok érettségi találkozójával folytatódott, valamint az aktívabb öregdiákok egy tartalmas, vidám sportdélután versenyeiben is bekapcsolódhattak, sőt, egy nagyszerű gulyáspartin is részt vehettek, ki-ki kedve szerint. Az iskola udvarán megtartott rendezvényen a lélekben örökifjú diákok nagyszerű hangulatot teremtettek.

 

A mindenkori komáromi Magyar Tannyelvű Gimnázium diákjának lenni egy teljes életre szóló kapcsolatot jelent.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.