Nyitókép: Mészöly Kálmán készül a bajnoki idény utolsó mérkőzésére 1965-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár/Petrovics László)
Nyolcvankét éve, 1941. július 16-án Budapesten született Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, aki szövetségi kapitányként három időszakban irányította a magyar nemzeti együttest. A hirado.hu a Nemzeti Fotótár ritkán látott képeivel emlékezik a legendás Szőke Sziklára.

Mészöly Kálmán már tizenegy évesen a III. Kerületi TTVE csapatában rúgta a labdát, 1959-ben igazolta le a Vasas SC. Az angyalföldi klubhoz visszavonulásáig, 1972-ig hű maradt, a csapat meghatározó tagjaként 279 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Minden idők egyik legjobb magyar középhátvédje 32 gólt szerzett, remekül fejelt, és általában ő rúgta a büntetőket is. A Vasassal négy bajnoki cím mellett (1961, 1962, 1965, 1966), három Közép-európai Kupát (1962, 1965, 1970) nyert, 1962-ben idehaza az év labdarúgójává választották.

Mészöly Kálmán kétszeres világválogatott, 61-szeres válogatott labdarúgó, edző 1968-ban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

 

Mészöly Kálmán (b) és Albert Flórián, a magyar labdarúgó válogatott sportolói az úszómedencében edzés közben 1960 nyarán (Fotó: Nemzeti Fotótár)

 

1961-ben lett a válogatott tagja, és 1971-ig 61-szer húzhatta magára a címeres mezt, a Vasas játékosai közül ezzel máig ő a csúcstartó. A nemzeti tizenegyben hat gólt szerzett, ebből négyet büntetőből, s háromszor volt Európa-válogatott. A Szőke Szikla becenévre hallgató védő két világbajnokságon vett részt, a válogatott 1962-ben Chilében és 1966-ban Angliában is a negyeddöntőig jutott.

 

Mészöly Kálmán, a chilei világbajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott keret tagja egyensúlyoz a csapat Népstadionban tartott edzésén 1962-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

 

 hirdetes_300x300  

Angliában a csoportmérkőzések során világszenzációt keltve 3-1-re legyőzték a kétszeres világbajnok Brazíliát. A harmadik gólt Mészöly vágta be tizenegyesből (a rádióriporter Szepesi György szerint a lövés előtt a csapatból senki sem mert odanézni), s a mérkőzést kiugrott válla miatt felkötött karral játszva fejezte be.

 

Sándor Károly, Fenyvesi Máté, Mészöly Kálmán és Szentmihályi Antal, a magyar labdarúgó válogatott játékosai a repülőgép lépcsőjén állva búcsúznak Olaszországba utazásuk előtt a Ferihegyi repülőtéren 1962-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

 

1964-ben részt vett a futball történetének második Európa-bajnokságán (hivatalosan Európai Nemzetek Kupája) Spanyolországban, ahol a bronzmérkőzésen 3-1-re verték Dániát. 1969-ben ő is ott volt Marseille-ben, a csehszlovákok ellen 4-1-re elvesztett pótselejtezőn, ami után a válogatott első alkalommal nem jutott ki a selejtezőből a világbajnokságra. A „magyar futball Mohácsa” után hangzottak el Mészöly szájából a keserű szavak: „a mi időnk lejárt…” Később azt mondta: úgy értette, hogy változtatni kell a szemléleten, az MLSZ vezetésén, de a sportvezetés szó szerint értette és a harmincon felüli játékosokat „öregnek” minősítette.

 

Mészöly Kálmán (Vasas) kapura fejel Giacinto Facchetti mellett az Internazionale – Vasas Bajnokcsapatok Európa Kupája labdarúgó-mérkőzésen a Népstadionban 1966-ban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

 

Játékosként 61-szer lépett pályára a magyar válogatottban, melyet edzőként 1980 és 1983, 1990 és 1991, illetve 1994 és 1995 között összesen 61 mérkőzésen irányított.

 

Mészöly Kálmán szövetségi kapitány (j) a kispadon a Magyarország – Skócia válogatott labdarúgó-mérkőzésen a Népstadionban 1980-ban (Fotó: Nemzeti Fotótár)

 

Mészöly Kálmán, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a Magyarország–Norvégia világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzésen taktikai utasítást kiabál a játékosoknak, a Népstadionban 1981-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

 

1998-tól a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga társadalmi elnöke, majd szakmai igazgatója, 2007-ig a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöki tanácsadója volt, 2011-ben klubtanácsadóként visszatért a Vasashoz. Szaktanácsadóként szerepet vállalt a 2012-es Eb megrendezéséért folytatott kampányban.

 

Mészöly Kálmánt 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, ugyanabban az évben Pro Urbe díjat kapott. 2013-ban a Vasas életműdíjat adományozott neki, 2016-ban Csík Ferenc-díjat kapott, 2018 idén januárjában a Magyar Labdarúgó-szövetség életműdíját vehette át. 2014-ben jelent meg A Szőke Szikla című életrajzi regénye, amelyet Sinkovics Gáborral közösen írt.

 

A Magyar Labdarúgó-szövetség 2018 januárjában életműdíjjal ismerte el pályafutását.

 

Mészöly Kálmán volt labdarúgó és László atya (Lipp László) a Színészválogatott–László atya barátai labdarúgó-mérkőzésen, amit az atya 60. születésnapja alkalmából rendeztek az Elektromos Művek Népfürdő utcai sportcsarnokában 2008-ban (Fotó: MTI/Kollányi Péter)

 

Az utolsó éveiben az egészségi állapota megromlott, emiatt többször is kórházi kezelésre szorult.

 

2022 novemberében tüdőgyulladással, keringési rendellenességgel és fertőzéssel szállították a János Kórház belgyógyászati osztályára, ahol elkapta a koronavírus-fertőzést, ezért átmenetileg áthelyezték a Covid-osztályra.

 

Miután felépült a koronavírusból, visszahelyezték a belgyógyászati osztályra, a fertőzés azonban megviselte a Szőke Szikla szervezetét, és 2022. november 21-én szívelégtelenségben elhunyt.

 

2022. december 12-én helyezték végső nyugalomra a Farkasréti temetőben.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!