Nyitókép forrása: A képen Alberto Nunez Feijoo, a  spanyol Néppárt  elnöke. Fotó: SITA/AP Photo/Paul White

 

A hétvégén előrehozott parlamenti választásokat tartottak Spanyolországban, amelyen a jobboldali Néppárt aratott hatalmas győzelmet, míg az eddig regnáló szocdem PSOE csak a második lett, jelentősen meggyengülve.

 

A Néppárt vezetője, Alberto Nunez Feijoo már el is kezdte a koalíciós tárgyalásokat. A legkézenfekvőbb partner a konzervatív Vox lenne, csakhogy a két pártnak összesen 169 képviselője van, ami kevés a többséghez (a többség minimum 176 mandátum).

 

A PSOE még kevésbé van helyzetben, fő szövetségesével, a baloldali Sumarral együtt csak 153 mandátuma van, ami bár jobb a vártnál, de kevés a kormányzáshoz. Szüksége lenne a katalán ERC-re és a keményvonalas Juntsra is a kormányzáshoz, de ez nagyon törékeny koalíció lenne.

 

 hirdetes_300x300  

A katalán ERC valószínűleg nem fog lepaktálni a Néppárttal, mert komoly ellentétek vannak a VOX és az ERC között, ráadásul a Néppárt nagyon kemény álláspontot képvisel a szeparatizmussal szemben.

 

A jobboldal leginkább csak a Navarrai Népi Szövetség, az UPN támogatná, ám nekik mindössze egyetlen mandátumuk van.

 

A fenti képlet miatt a szocdem Pedro Sánchez kormányfőnek szurkoló mainstream most abban reménykedik, hogy a száműzetésben, Belgiumban élő Charles Puigdemont, a katalán regionális kormány egykori elnöke a PSOE mellé áll és őt az ERC is követi. Az ERC-vel (7 mandátum), a Bildu-val (6 mandátum), a baszk nacionalistákkal (5 mandátum) és a Sumarral együtt meg lehet a kormányzótöbbség – feltéve, hogy a Junts nem paktál le a jobboldallal…

 

Körkép.sk, reuters.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!