Nyitókép: Körkép.sk

 

2023. szeptember 9-én Komárom művészetkedvelő közönsége a második éve működő exkluzív PLATZ Galériában Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színművész alkotásait tekinthette meg. A közismert színész már régóta festeget, több egyéni kiállítása volt Budapesten és számos vidéki városban, valamint csoportos tárlatokon is bemutatkozott. A komáromi kiállítás az Angyalok és rózsák címet viseli, amely egyértelműen mutatja a képek tematikáját.



Az est házigazdája Méhes Vilmos, a PLATZ Galéria megálmodója és létrehozója volt, aki szívügyének tekinti a művészetek támogatását.


Előszóként maga Alföldi Róbert fejtette ki, színészi pályája mellett miért is érez indíttatást, mi vezérli a festészet irányába. Fejtegetésének lényege a két műfaj ellentétes pólusainak megvilágítása volt: amíg a színészet egy közösségi munka, amelyben a szerepnek és számos külső tényezőnek kell összhangba kerülnie, hogy a mű megszülethessen, a festészet ebből a magas fokú feszültségből éppen kikapcsol. Egyéni műfaj, ahová az alkotó beleviheti saját pillanatnyi hangulatát, szubjektivitását. Ahol csak a belső én irányít…

 

 hirdetes_810x300  

 

Alföldi Róbert mindennapjaiban már gyermekkora óta jelen volt a művészet, zenei általános iskolába járt, hegedülni és zongorázni is tanult. Korán elhatározta, hogy színész lesz, és a gimnáziumi érettségeit követően első nekirugaszkodásra fölvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.


Pályája kezdetén a Vígszínház szerződtette, majd pár év elteltével úgy döntött, szabadúszó lesz. Színészi és rendezői tevékenysége mellett hobbijává vált a festészet, első önálló tárlattal 1999-ben mutatkozott be.

 

 

A komáromi PLATZ Galériában megrendezett tárlaton az alkotó pályatársa, Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművész mondott ünnepi köszöntőt, amelyben a kiállított képek tematikájával asszociáló irodalmi művekből olvasott fel részleteket. Mondanivalójuk az angyali és emberi lét, és az ezek közötti átmenetek állapotát próbálta megfogni: az angyalokét, akik biblikus képekben figyelik, látják az ember megszületésének mozzanatait, akikben esetleg ott él a vágy, hogy a súlytalanság állapotából átkerülve érezhessék a föld vonzását.


És mindez természetesen fordítva is igaz lehet, az ember időnkét szívesen lebegne a súlytalanság állapotában, maga is angyallá válva, vagy maga körül angyalokat érezve, sejtve.

 



Talán mindez ott rejlik a képekben, amelyeket az Angyalok és rózsák alkotásai tárnak a szemlélő elé.

 

Bandor Éva előadása maga is művészi élményt jelentett a közönség számára. A hangulatot tovább fokozta Szabó Judit gordonkajátéka, valamint Holló Aurél ütőhangszeres kísérete. Ez utóbbiról érdemes elmondani, hogy jelen estben az ütőhangszereket hagyományos virágcserepek képviselték, amelyek különböző nagyságban felsorakozva, nem mindennapi hangzásban szólaltak meg a művész keze alatt, nagyszerű aláfestést adva a gordonka főszólamának. A barokk zene hangjai egyaránt összhangban voltak a képen lebegő angyalok misztikus, sok esetben valahogy mégis nagyon is földi alakjaival.

 

 

Az előadást követően a nagyközönség megtekintette a sokféle színpompás alkotást, amelyek különleges, egyedi atmoszférát teremtve hatottak a galéria termeiben. A tárlat szemlélői a képeken láthattak házak felett lebegő angyalokat, de ugyanígy társaságban – asztal mellett poharakra tekintő angyalokat, kötélhágcsó mellett ücsörgő angyalt, aki talán azon töpreng, hogyan is feljebb, karosszékben ábrándozó angyalt, és még sokfélét. A rózsákat ábrázoló képek színviláguk révén hasonlóan sokféle emberi hangulatra engedtek következtetni. A képek összessége az alkotó gazdag érzelemvilágára utal.

 

 

A tárlatnyitó ünnepség kellemes délutánt nyújtott Komárom művészetkedvelő közösségének.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.