Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Továbbra sem dőlt el, hogy milyen kormánya lesz Szlovákiának a szeptember 30-i előrehozott választásokat követően. Hétfőn reggel találkoztak a Smer, a HLAS és és az SNS pártelnökei, miután az SNS elnöke, Andrej Danko Zuzana Čaputová államfőhöz indult egyeztetésre. Vélhetően az SNS miniszteri jelöltjei is téma lehetett az egyeztetésen. Közben Michal Šimečka a sajtónak elárultak, hogy továbbra is folynak a nem hivatalos tárgyalások a HLAS-szal.

 

Ez utóbbit azonban értékelhetjük úgy is, mint PR-tevékenységet, tekintettel arra, hogy sok bírálat hangzott el a PS irányába azzal kapcsolatban, hogy nem tett eleget „egy Smer nélküli” kormány létrehozása érdekében. A sajtóban megjelent spekulációk szerint a HLAS nem elégszik meg a kormányfői poszttal, a belügyminisztériumot is akarja, azt azonban a PS nem hajlandó kiengedni a kezéből – tekintettel arra, hogy a Smer (és idővel talán a HLAS) elleni nyomozások szempontjából kulcsfontosságú lenne pozícióban tartania a jelenlegi, progresszívok által preferált vezetést. Ugyanakkor az SaS már bírálta, amiért nem enged a HLAS követelésének – tegyük hozzá, hogy az SaS nem is tart igényt a belügyre.

 

Šimečka hétfőn hangsúlyozta, hogy továbbra is folynak a nem hivatalos tárgyalások a PS, a HLAS, a KDH és az SaS között.

 

 hirdetes_300x300  

„Az, amit el szeretnék érni, egy Robert Fico nélküli kormány. Egyúttal igyekszem megőrizni az esetleges négyes koalíció megbízhatóságát és stabilitását azzal, hogy a belügyminisztériumot egy ilyen kormányban a PS vezeti majd. Annak érdekében, hogy ne kormányozhasson újra Robert Fico, készek vagyunk átadni a legerősebb pozíciót, a kormányfői posztot”

 

hangoztatta a progresszívok elnöke.

 

A választások győztese a Smer volt, így a kormányalakításra hivatalos felkérést Robert Fico kapott. A múlt héten intenzív tárgyalások folytak, a sajtóban megjelent információk szerint csaknem teljesen megállapodtak a minisztériumok elosztásában, bár ezt a Smer elnöke tagadta.

 

A sajtóban megjelent információk szerint a Smer 7, a HLAS (súlyához képest sok) 6 minisztériumot kap meg, kettő vagy három pedig az SNS-nek jut.

 

Hétfőn reggel pedig először találkozott hivatalosan a Smer, a HLAS és az SNS pártelnöke, ám végső megállapodást nem jelentettek be.

 

„Ezek részleges megbeszélések. A Smer számára a HLAS és az SNS a preferált koalíciós partner, erre összpontosítok. Minden lehetséges megoldással számolok, de jelen pillanatban, ahogy azt ígértem, nem fogom kommentálni a tárgyalások menetét”

 

mondta Robert Fico a hárompárti egyeztetést követően.

 

Andrej Danko SNS-es pártelnök, aki hétfőn Zuzana Čaputová államfőnél is látogatást tett, a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a HLAS PS-szel folytatott párhuzamos tárgyalásai nagyban akadályozzák a Smer-HLAS-SNS hármas koalíció létrejöttét.

 

„Remélem, hogy Peter Pellegrini megértette, hogy ő a házelnök lehet, mivel a kormányfői poszt a választások győztesének jár”

 

fogalmazott. Hozzátette, kulcsfontosságú, hogy a mandátum és parlamenti bizalom nélküli Ódor-kabinetet minél hamarabb új kormány váltsa fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!