Nyitókép forrása: pixabay

 

Az Egyesült Államoknak fel kell készülnie egy egyidejű konfliktusra Oroszországgal és Kínával. Mindezt a hagyományos haderő bővítésével, a szövetségesek megerősítésével és a nukleáris fegyverek modernizációs programjának fokozásával javasolják elérni a szerzők.

 

A jelentés az amerikai Kongresszus kétpárti testületének, a Stratégiai Bizottságnak a munkája volt, amely a Tajvan miatti amerikai-kínai, és egy Ukrajna miatti amerikai-orosz konfliktus jövőbeli lehetőségének árnyékában született.

 

A jelentés az amerikai költségvetési vita közepén látott napvilágot. Nagy a kötélhúzás a védelmi kiadásokat, de főleg Ukrajna támogatását illetően. A jelentéstevők szerint a Kongresszusnak meg kellene szavaznia a védelmi kiadások növelését, amely a haderőképességek és az elrettentőképességek fejlesztését is magába foglalja. Úgy vélik, mindez „csekély ár az atomháború elkerülése érdekében”.

 

 hirdetes_300x300  

„Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek készen kell állniuk mindkét ellenfél egyidejű elrettentésére és legyőzésére. Az Egyesült Államok által vezetet nemzetközi rendet és az általa fenntartott értékeket a kínai és orosz tekintélyelvű rezsim veszélyezteti”

 

fogalmaz a jelentés.

 

A Stratégiai Bizottság egy korábbi elemzése szerint az USA-nak komoly kihívást fog jelenteni nukleáris elrettentés terén, hogy Kína 2035-re már 1500 nukleáris robbanófejjel rendelkezhet, amivel az USA és Oroszország mellett a harmadik atomnagyhatalommá válhatna.

 

„A kínai és orosz fenyegetések a 2027–2035 közötti időszakban élessé válnak, ezért a döntéseket már most meg kell hozni, hogy az amerikai nemzet felkészüljön”

 

áll a dokumentumban.

 

Körkép.sk, reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!