Nyitókép: skslovan.com

 

Egy állítólagos véleményezésből az derül ki, hogy az állam jogi pozíciója eléggé gyenge a Nemezti Labdarúgó Stadionról szóló vitában, nem sok esélye van arra, hogy győzzön Ivan Kmotríkkal szemben.

 

A pozsonyi Nemzeti Labdarúgó Stadion miatti vitában Szlovákiát az fenyegeti, hogy nemcsak hogy stadionja nem lesz, de még magas bírságot is fizethet kártérítésként. Legalábbis ez derül ki a pénzügyminisztérium alá tartozó Sajátos Jogi Kapcsolatok Főosztálya által kiadott titkosított jogi véleményből.

 

A vélemény elkészítését még Eduard Heger kormánya kérvényezte 2021 első felében – közölte a Startitup.

 

 hirdetes_300x300  

A stadion körüli komolyabb vita Igor Matovič kormányzásának megkezdésével indult. Matovič akkor közölte, hogy nem hajlandóak a stadiont az előre megegyezett 91 millió euróért megvásárolni, egyúttal feljelentést is tettek.

 

Ezt az üzenetet 2020 júliusában sajtótájékoztatón üzenték meg a kormány képviselői Ivan Kmotríknak, a Slovan tulajdonosának, aki a nemzeti futballaréna tulajdonosa a Téglamezőn. Ezenfelül visszakérték a stadiont építő cégtől a 27,2 millió eurós dotációt, amit még az előző kabinet hagyott jóvá.

 

Az indoklás szerint a Štefan Holý miniszterelnök-helyettes hivatala által készített elemzés meggyőződött arról, hogy érvénytelenek azok a szerződések, amelyeket az állam korábban az NFŠ-sel (Kmotrík cégével) kötött.

 

Konkrétan két dokumentumról van szó: egy 2013. november 21-i támogatásnyújtásról szóló szerződésről, és egy 2016. május 10-i jövőbeni adásvételi szerződésről. A kormánytagok szerint mind a két szerződést további függelékekkel kellett volna ellátni.

 

Az említett főosztály az állam és magánbefektetők közti jelentős viták megoldásával foglalkozik. A múltban több nemzetközi vitában is sikerre vitte a szlovák érdeket. A főosztály véleményezését megkapta a NAKA nyomozója is, aki a kormány által beadott feljelentés alapján foglalkozik a Nemzeti Stadion ügyével.

 

Az elemzés szerint negatív eredmény esetén nemcsak, hogy nem lesz az államé a stadion, a már kifizetett 27,2 millió eurót támogatást sem kérheti vissza, plusz további 48 millió eurót kell kifizetnie bírságként.

 

Az NFŠ jelenleg 48 millió eurós kötbért követel az államtól az adásvételi szerződés alá nem írásáért, valamint további 43 millió euró kártérítést is szeretne kisajtolni.

 

hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!