Nyitókép: Körkép.sk

 

Ausztriában, Stájerország keleti részén, a Mürz folyó felső szakaszánál fekszik egy szép kis település, Neuberg an der Mürz. Ha éppen a Schneealpe hegység lábai alatt kanyarog utunk, érdemes megállni a kisváros gótikus templománál és a hozzá tartozó cisztercita kolostor hatalmas épületegyüttesénél, amely közvetlenül az autóút mellett látható. 

 

Az impozáns háromhajós templomot 1786-ban szentelték fel Mária Mennybemenetele tiszteletére, azonban a hozzá tartozó monostor alapjait még 1327-ben a „Vidám” melléknevet viselő Ottó osztrák herceg rakatta le, és a cisztercita apátságnak adott otthont. Az apátság közel ötszáz évig működött, amíg azt II. József rendelete alapján 1786-ban bezárták.

 

 hirdetes_300x300  

 

Szép fekvése, és a megfelelő vadászati lehetőségeknek köszönhetően Ferenc József császár 1852-ben kibérelte a volt kolostorépületet, és itt, a neubergi erdőben hódolt vadászszenvedélyének.

 

Napjainkban a hatalmas épületkomplexum egyes részeit ismét a ciszterci szerzetesrend vehette birtokába, de sok egyéb funkciót is betölt; találunk itt például gazdag természetrajzi múzeumot is.

 

A neubergi székesegyház és kolostor teljesen megtartotta középkori jellegét, belső udvarain sétálva olyan, mintha évszázadokat lépnénk vissza az időben. A felsorolt történelmi értékek mellett számunkra e hely azért is érdekes lehet, mert napjainkban egy üvegmanufaktúra működik falai között.

 

 

Az egész épületegység környezete, a kolostor belső udvarai, az előkert, amely az utcafront részét képezi, mind-mind az itt gyártott színes üvegek fantáziadús formáival csalogatják a turistákat, nézzen körül, milyen csodaszép dolgok készülnek ezen a helyen.

 

Természetesen ajándékboltot is találunk, ha szuvenírként szívesen hazavinnénk néhány darabot, de a bámészkodó turistát is szívesen látják.

 

A kínálatuk ezerféle: megtalálhatók itt a különféle lámpák, tálak, poharak, vázák, gyertyatartók, fantáziadús szobrok, gyönyörű ékszerek, melyek a nyers üvegből készültek.

 

 


Az üvegfúvó mesterség felsőfokú alkotása mindegyik darab, amelyeken megcsodálhatjuk, hogy hozzáértő szakértelemmel az egyszerű természetes alapanyagokból milyen lenyűgöző színskálájú, ötletes dísz- és használati tárgyak születhetnek.

 

Tehát, ha valakinek különleges ajándékot szeretnénk, vagy saját otthonunkat kívánjuk hangulatosabbá tenni, érdemes Neuberg an der Mürz városkába ellátogatni. Ha pedig teljesen egyéb céllal járunk errefelé, akkor is érdemes a kolostorkertre rászánni egy órácskát, mert magas szintű esztétikai élményben lesz részünk.

 

 

Buday Mária
A képek a szerző felvételei

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.