Nyitókép: SITA

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este az X közösségi oldalon a titkosszolgálatok kudarcának nevezte a Hamász Izrael elleni október 7-i támadását. Netanjahu azt is írta, hogy nem kapott semmilyen figyelmeztetést a titkosszolgálatoktól egy esetleges terrortámadásról. Az izraeli tisztviselők, köztük Benny Gance ellenzéki vezető, aki jelenleg szintén a háborús kabinetben van, széles körű bírálatát követően Netanjahu törölte kijelentését.

 

Netanjahu az X hálózaton azt írta, hogy soha semmilyen figyelmeztetést nem kapott a titkosszolgálattól a Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom „háborús szándékairól”. Az izraeli kormányfő azt is írta, hogy az összes biztonsági erőnek, beleértve a katonai hírszerzés vezetőjét és a Shin Bet titkosszolgálat vezetőjét, „az volt a véleménye, hogy a Hamasz megfélemlített”, és Ciszjordániában kíván tevékenykedni.

 

 hirdetes_810x300  

Számos politikus és más tisztségviselő reagált erre a kijelentésre, akik a Haaretz újság szerint azt írták, hogy „Netanjahu átlépte a vörös vonalat”. „Miközben a katonák és parancsnokaik bátran harcolnak a Hamász és a Hezbollah ellen, ő másokat próbál hibáztatni, ahelyett, hogy támogatná őket” – írta Jair Lapid ellenzéki vezető az X hálózaton. Egy másik ellenzéki vezető, Benny Gantz, aki most Netanjahuval ül a háborús kabinetben, bírálta a miniszterelnököt a poszt miatt, és felszólította, hogy ejtse el a titkosszolgálatok elleni vádakat.

 

Netanjahu egészen mostanáig csak annyit mondott, hogy mindenkinek választ kell adnia a támadásra, neki is, de csak a háború után.

 

„Míg gyermekeink élelmet kapnak a csatatéren a Gázai övezetben… Netanjahu az irodájában ül, szivarral és pezsgővel, és a hadsereg parancsnokait hibáztatja”

 

– mondta Merav Michaeli, az ellenzéki Munkáspárt vezetője.

 

A The Times című brit lap a héten bírálta Netanjahu fiát, Jairt, aki ellentétben egyes izraeli tartalékosokkal, akik a háború miatt tértek vissza hazájukba, Floridába költözött, és sok más tartalékossal ellentétben a háború miatt nem tért haza.

 

„Jair élvezi az életet Miami Beachben, amíg mi a frontra megyünk”

 

– mondta egy tartalékos a The Timesnak.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!