A cégtulajdonosokban időről időre felmerülhet a kérdés, hogy vajon mennyit ér a piacon a vállalkozásuk? Ennek oka sokféle. Lehet akár egy profilváltás miatti cégeladás, vagy pedig egy romló gazdasági helyzetből történő kiszállás. De ennek az ellenkezője is előfordul, vagyis, hogy a tulajdonos újabb stratégiákat keres arra vonatkozóan, hogy a cég értékét megnövelje és fejlődést érjen el. Ehhez is szükség van egy értékmeghatározásra, hogy tisztában legyen azzal, mi a jelenlegi helyzet és hová szeretne eljutni.

 

A könyv szerinti érték meghatározása

 

Egyszerűnek tűnik ezzel a módszerrel meghatározni a cég értékét, melyet a Bookkeepie szakértőjének elmondása szerint a könyvelő fog tudni elkészíteni. A könyvelő rendelkezésére állnak a vállalat könyvelési adatai, így meg tudja mondani a nettó eszközértéket, ez azonban messze nem tükrözi a valódi piaci értéket. Az ugyanis sok más tényező függvénye is, így ezt a módszert rossz piaci pozícióval rendelkező vagy veszteséges cégek esetében lehet alkalmazni.

 

 hirdetes_300x300  

Jövedelem alapú érték elemzés

 

Ezzel a módszerrel nem csupán a cég értéke határozható meg, de a benne lévő potenciál is, így ez a fajta értékelési módszer alapja lehet egy fejlesztési tervnek. Egy vállalati tanácsadó megbízása tehát nem csak cégeladás kapcsán merülhet fel, hanem akkor is, ha a vezető szeretné megtudni azt, hogyan növelheti a vállalkozás értékét, hogyan léphetnek át egy következő szintre. Az elemzés figyelembe veszi, hogy a cég a következő években milyen bevételeket fog tudni termelni és ehhez milyen kockázatokat kell vállalnia.

 

A piaci érték megismerése

 

Ezzel a módszerrel a vállalkozás legfontosabb pénzügyi jellemzőit kell elemezni úgy, mint az árbevételt, a hitelképességet, az üzleti hasznot és ezt hasonlítják össze a piacon lévő hasonló profillal működő cégekkel. A tőzsdén szereplő és korábban eladott cégek adataiból szorzószámok segítségével ki lehet számolni, hogy a kérdéses cég jelenleg milyen áron eladható.

 

A cég értékének növelése

 

Ahhoz, hogy egy vállalat többet érjen a piacon, különféle cégértéknövelő stratégiákat lehet követni. Ehhez azonban mindenképpen tapasztalt vállalati pénzügyi tanácsadó segítésére van szükség, aki ismeri ezeket a módszereket és a leginkább releváns irányt fogja választani. A cégértéknövelő stratégiák többféleképpen is megvalósíthatók, a legismertebbek ezek közül az alábbiak:

 

  • Operatív fejlesztési módszerekkel, például a szervezetirányítás átalakításával, menedzsment kinevezésével, belső átalakításokkal.
  • Stratégiai fejlesztések megvalósításával, mint az innovatív megoldások, az árazás átdolgozása, termék pozicionáltság meghatározása.
  • Pénzügyi eredményesség növelésével, vagyis árbevétel-növeléssel, költségmegtakarítással, finanszírozások optimalizálásával, kockázatkezelés átalakításával.

 

Mindhárom módszer alkalmas arra, hogy a vállalkozás értéke magasabb legyen és a befektetők számára vonzóbbá váljon, azonban a konkrét lépéseket mindig egyénre szabottan kell megtervezni.

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!