Nyitókép: SITA
Idén már november végén megérkezik az igazi téli idő.

Korábban a november vége gyakran  Szlovákia déli részein is lehűlést hozott. Az 1988-as vagy 1993-as év valószínűleg megismétli önmagát, és stílusosan megérkezik a tél.

 

„A közekedő lehűlés a leghidegebb téli időjárás kezdete lehet 1993 novembere óta, vagyis olyan hidegeket mérhetünk majd novemberben, amire az év ezen hónapjában az elmúlt harminc évben nem volt példa” – mondta Pavel Matejovič klimatológus a teraz.sk-nak. – Valószínűsíthető az is, hogy a lehűlés nem csak átmeneti lesz.

 

A levegő lehűlése a hétvégén is folytatódik

 

 hirdetes_300x300  

„A hétvégén jelentős lehűlés érkezik, amit az előrejelzési modellek már régóta jósolnak. A Kelet-Európa felett elhelyezkedő légnyomás hatására hideg, sarkvidéki levegő kezdett felénk áramlani a magas szélességi körökről” – magyarázta Matejovič.

 

„A hőmérséklet nagyon alacsonyra csökkenhet az éjszaka folyamán, főleg a szélcsendes, derült éjszakákon. Ez különösen a közép- és észak-szlovákiai medenceterületekre vonatkozik, ahol a minimumhőmérséklet -15 °C-ra csökkenhet. Főleg Észak-Szlovákia hegyvidéki vidékein lesz nagyon kellemetlen hideg idő, ahol a havazás mellett erős szél is fúj, ami miatt hónyelvek, sodrások alakulnak ki. A hóval kapcsolatos problémák azonban alacsonyabb helyeken is előfordulhatnak”

 

– mondta Pavel Matejovič klimatológus.

 

Mint hozzátette, a jelenlegi helyzetben még nem lehet megjósolni, hogy pontosan mennyi hó fog esni, és azt sem, hogy hol lesz a legerősebb a havazás. Mindenesetre fel kell készülnünk a klasszikus téli időjárásra, amely ezúttal már novemberben meglátogat bennünket.

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!