Nyitókép: SITA

 

Elnökségének kezdetén még 55% volt Joe Biden elfogadottsága és 37% utasította el. Mára ez az arány az ellenkezőjére fordult. A demokratának vannak még tartalékaik, de sürgősen mozgósítani kell őket, ha jót akarnak.

Nem az idős kor a fő aggály

 

A The Wall Street Journal hétvégi mérése szerint a két kulcsfigura várható szavazati aránya jelenleg 47-43 Donald Trump javára. A részletes válaszok egyértelműen arra mutatnak, hogy a demokrata szavazók jókora része csalódott, vagy kevésbé bizakodó lett Joe Bident illetően.

 hirdetes_300x300  

 

Pedig kevés elnök indult olyan kedvező startpozícióból, mint Biden 2021-ben. A több intézet felméréseit összegző grafikon szerint a töréspont váratlan gyorsasággal következett be, mégpedig a kudarcos és tragikus afganisztáni kivonulással.

 

Az elnök sikeresnek gondolhatta első félévét a COVID-stimulusokkal, amikor kétezer milliárdos tételben öntött pénzt az amerikai gazdaságba, és lenyomta a Kongresszus torkán az infrastruktúra-fejlesztési program legtöbb tételét. De nem így lett, és tavaly nyáron az elnök elfogadottsága 37 pont alá is benézett.

 

A Biden felett tornyosuló viharfellegeket duzzasztja, hogy a helyzet még rosszabb is lehet, ha befut egy szavazatszerzésre esélyes független jelölt. Az ilyesmi ritka madár az amerikai történelemben, és legutóbb is csak 1992-ben sikerült Ross Perotnak.

 

Jelenleg fordított veszély áll fenn, mert most a demokraták táljából mazsolázna az önjelölt Robert F. Kennedy Jr., a legendás család sarja, aki meglovagolhatja, hogy immár 20% felé tart a pártot választani nem tudók táborában is, és gyarapodik rajongótábora a konteo-hívő jobboldaliak között is.

 

Donald Trump büntető ügyei a republikánusokat egyáltalán nem rendítették meg, a demokratákat viszont nem taszítják eléggé

 

 

A republikánus szavazók 92%-a nem tartja bűnösnek Donald Trumpot az ellene felhozott washingtoni és georgiai vádpontokban, 83% pedig azt mondja, hogy akkor is rá szavazna, ha közben elítélnék, de nem fosztanák meg elnökjelölti jogától.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!