Nyitókép: Körkép.sk

 

A madarak értékes energiát veszítenek a tűzijátékozás miatt, és egy téli éjszakán ez akár az életükbe is kerülhet.

 

A tömeges szilveszteri tűzijátékozás még 10 kilométeres távolságban is felzavarja a madarakat tudható meg egy új, a Frontiers in Ecology and the Environment folyóiratban publikált kutatásból, amelyről az Amsterdami Egyetem számolt be. Egy nemzetközi kutatócsoport radarmérések és madármegfigyelések adatait elemezve vizsgálta meg a tűzijáték madarakra kifejtett hatásait.

Az időjárási radarokat világszerte használják a madarak mozgásának megfigyelésére, például ezen alapul az USA-ban az őszi és tavaszi vándorlás során az előrejelzés, amely alapján a felesleges világítást lekapcsolva segíthetik az emberek a madarak útját.

A kutatás során a 2018-as szilveszteri, éjfél körüli időszakot vizsgálták, mert ekkor nem volt olyan csapadék, ami a madarak radarjeleit elfedte volna. A szilveszteri mérés mellett számos másik decemberi és januári éjszaka esetében is megvizsgálták, hogy mit csinálnak a madarak. Az egyes régiókban telelő madarakat a madármegfigyelők nyújtotta adatokból ismerték a szakemberek, így az adott helyen lévő fajok ismeretében ki tudták számítani, hogy a radaron látott jelek milyen madártömeghez társultak, hány madár volt az adott pillanatban a levegőben.

 hirdetes_810x300  

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!