Nyitókép: pixabay

 

A technológiai fejlődés globális jellegének köszönhetően ma már elmondható, hogy a tudás felhasználása is decentralizálódik. Így, ha a technológiai újításokról, fejlődésekről, start-up vállalkozásokról van szó, már nem elsősorban a Szilícium-völgyre kell gondolni, hiszen a világ különböző pontjain számos ország fektetett be abba, hogy ezen a téren felkészült legyen és ezáltal nagyobb külföldi technológiai befektetőket is be tudjon vonzani.

 

Az egyik terület, ahol a technológiai fejlődés erőteljesen tetten érhető, az az online szerencsejátékok világa. Ha az internetes iparágakat vizsgáljuk, ez az ágazat mindenképp kiemelkedik, hiszen 2020 óta minden évben növelni tudja forgalmát, felhasználói számát és ez a trend az előrejelzések szerint néhány évig még biztosan folytatódni fog.

 

 hirdetes_300x300  

Maga az iparág az elmúlt két évtized során jelentős fejlődésen ment át. Maguk az oldalak fejlettebbek, felhasználóbarátabbak lettek, ugyanakkor a jogszabályok is részletesen kiterjednek a működésükre, ezért ma már nincs szükség Unibet alternatív link használatára. Ha egy online szerencsejáték platform szabályosan működik, a felhasználók egyszerűen el tudják azt érni. Elég csak beírni a böngészőbe a kaszinó címét.

 

Persze ez csak egyetlen terület a sok közül. Amit mindenképp érdemes első helyen említeni, az az 5G mobilhálózatok elterjedése. Magyarország ebben a tekintetben kiválóan teljesít. A 2024-es év közepére várhatóan az egész országban elérhető lesz az 5G hálózat, sőt, a szolgáltatók egyike, a Yettel nemrégiben elindította teljes mértékben önálló hálózatát is.

 

Az 5G lefedettség pedig jelentős segítség lehet Magyarország számára abbéli törekvése elérésében, hogy a világ egyik technológiai központjává váljon. A technológiai iparág ugyanis egyre inkább felfigyel a közép-kelet európai régióra, úgyhogy ebben az ágazatban komoly kitörési lehetőségek vannak.

 

Innovációs központok a cél érdekében

 

Kép forrása: pixabay

 

Komoly segítséget jelent ezen a téren az Európai Digitális Innovációs Hubok megjelenése. Ezek a központok a tagországok kívánnak segítséget nyújtani a mesterséges intelligencia, a digitális technológia, a szuperszámítógépek, az adatfeldolgozás és a mezőgazdaság területén. A digitalizációs segítség a kis- és középvállalkozásoknak éppen úgy elérhető, mint a közszféra részére.

 

A Digitális Európa program célja az Európai Digitális Innovációs Központok hálózatának létrehozása. Ennek keretében az eddig kiírt két fordulóban Magyarország összesen öt pályázattal szerepelt sikeresen, aminek eredményeként öt központ kezdheti meg a munkáját.

 

Az egyik az Adat-EDIH, amely az egészségügy és az élelmiszeripar területén nyújt segítséget a digitális átalakulás végrehajtásában. Ezek olyan szolgáltatások, mint adatmenedzsment, vagy adatvagyon-gazdálkodás.

 

Az Agrár-EDIH a mezőgazdaságban dolgozóknak segít a digitális átállásban. Ez magába foglalja az infokommunikációs technológiák alkalmazásának megismertetését, illetve olyan módszertanok népszerűsítését, amelyek adatgyűjtésen és elemzésen alapulnak.

 

A harmadik központ a DigitalTech EDIH nevet viseli, ezt az IT iparág képviselői, egyetemek és vállalkozások fejlesztésével foglalkozó szervezet hozták létre. Jellemzően olyan területeken kínál segítséget, mint a blokkláncok, a fintech pénzügyi megoldások, az üzletfejlesztés, vagy a kiberbiztonság.

 

A HPC-EDIH az innovatív, nagy teljesítménnyel működő számítástechnika használatát szándékozik elterjeszteni a kutatás és az ipar területén. Ez egy európai szintű kezdeményezés, amely számítógépes modellezést és szimulációt használ.

 

Végezetül pedig, az MI-EDIH, a nevének megfelelően a mesterséges intelligencia lehetőségeit kívánja megismertetni a KKV-szektorral és az önkormányzatokkal is.

 

A magyarországi helyzet

 

Ugyanakkor, tény az is, hogy nem véletlenül összpontosul a nagy fejlesztő cégek figyelme Magyarországra. Az országnak ugyanis számos adottsága és eredménye van, amelyek megindokolják ezt. 

 

Ezek egyike, hogy maga a térség és ezzel együtt Magyarország is nagyon sok jól képzett, kreatív fejlesztőnek ad otthont. Miközben nálunk némileg túlkínálat van az ilyen szakemberekből, addig például az Egyesült Állaokban a szoftverfejlesztés területén 900.000 betöltetlen munkahely van.

 

Mindez persze nem magától jött létre. Nálunk komoly hagyománya van a matematikai, mérnöki, természettudományi eredményeknek, számos világhírű szakembert termelt ki az ország. Másrészt, az elmúlt időszakban sok olyan multinacionális vállalat nyitott itt irodát és ezzel együtt fejlesztési központot is, amelyek szintén serkentették az ilyen profil népszerűségét.

 

Amiben pedig a térség különösen kiemelkedik, azok a szoftverfejlesztők, akik mind műszaki, mind pedig mérnöki tudásukkal megállják a helyüket. A mi programozóink elsősorban a C++ és a JavaScript területén kiemelkedőek, de a gépi tanulás fejlesztésében is élen járnak. 

 

Még egy fontos tényezőt érdemes megemlíteni, ez pedig az ár-érték arány. A nagy multinacionális fejlesztő cégek ugyanis azzal, hogy kiszervezik a fejlesztést, programozást és más tevékenységeket, akár költségeik 40-70%-át is megtakaríthatják.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!