Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Matthieu Mirville

 

A francia gazdák hétfőn blokád alá vették Párizst, a rendőrség 15 ezer rendőr mozgósításával válaszol. Közben a németek állami tömegközlekedési vállalatok alkalmazottai megint sztrájkba kezdenek. Európa forrong a megszorítóintézkedések miatt, közben azonban súlyos milliárdok vándorolnak Ukrajna költségvetésébe.

 

A francia gazdák hétfőn délután érték el Párizst, és blokád alá vették a főváros felé vezető utakat. A belügyminisztérium igyekszik meggátolni, hogy a traktorok bejussanak a többi francia nagyvárosba is.

 

Bár a francia kormány részben meghátrálva lemondott az agrárium számára kedvezményes gázolaj megadóztatásának tervéről, a gazdák nem hagynak fel a tüntetésekkel, és további intézkedéseket követelnek, például azonos kereskedelmi feltételeket Ukrajnából érkező olcsó termények és termékek, amelyeket a „szolidaritás” nevében az EU úgy enged be, hogy kibúvót kapnak az igen szigorú uniós szabványok és szabályok alól.

 

 hirdetes_300x300  

A gazdák tiltakoznak az EU és a dél-amerikai országok kereskedelmi szervezete, a Mercosur közti szabadkereskelmi egyezmény ellen is. A jóval olcsóbban, és a szigorú uniós szabályok terhe nélkül termelő ukrajnai és dél-amerikai gazdaságok iszonyú nagy versenyelőnnyel árasztják és árasztanák el az európai piacot.

 

A francia gazdák azt állítják, mindaddig kitartanak, míg a francia kormány nem teljesíti követeléseiket.

 

 

Közben a németeknél is megint új helyzet van. Alig ért véget a vasutas sztrájk, máris egy új kezdődik. Pénteken a német tömegközlekedési vállalatok több mint 90 ezer alkalmazottja kezd sztrájkba, kivételt csak a távolsági és helyi vasúti közlekedés képez, mert a vasutasok a múlt héten sztrájkoltak.

 

A szakszervezetek a munkahét 35 órára történő rövidítését követelik, a fizetések arányos csökkentése nélkül. Szerintük ezzel el lehetne érni, hogy kellően vonzó legyen az ágazat a munkavállalók számára, és megszűnjön a munkaerőhiány.

 

A legtöbb német tömegközlekedési vállalatnál 20-30 százalék a betöltetlen álláshelyek aránya, ami egyet jelent az alkalmazottak tartós túlterheltségével is. A helyzet pedig súlyosbodik.

 

Körkép.sk, AFP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.