Nyitókép: SITA

 

Ha a NATO-országok nem járulnak hozzá kellőképpen a védelemhez, és Oroszország megtámadja őket, akkor Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok nem fog a segítségükre lenni. Trump, aki a republikánusok elnökjelöltségéért indul, szombaton, a dél-karolinai Conway városában tartott választási kampány során nyilatkozott erről.

 

Azt is elmondta, hogy ebben az esetben arra biztatja Oroszországot, hogy tegyen meg, amit csak akar, számolt be róla a CNN, amely „elképesztő” beismerésként írja le, hogy Trump megválasztása esetén az USA nem felel majd meg az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének kollektív védelemre vonatkozó alapvető rendelkezéseinek. Válaszul a Fehér Ház „undorítónak és őrültnek” nevezte Trump szavait.

 

 hirdetes_300x300  

 

A 77 éves exelnök hívei előtt felidézte, hogy találkozott egy „nagy ország” elnökével, aki állítólag azt kérdezte tőle:

 

„Ha nem fizetünk és Oroszország megtámad, megvédsz majd minket ?”

 

Erre Trump azt válaszolta:

 

„Nem, nem védelek meg. Sőt, arra biztatnám őket, hogy tegyenek, amit csak akarnak”

 

– mondta támogatói tapsa közepette, mondván, hogy a NATO-tagállamoknak fizetniük kell védelmi számláikat.

 

Trump nem pontosította, hogy mikor történt az idézett eset, és hogy melyik országról van szó. Thierry Breton uniós biztos azonban januárban emlékeztetett arra, hogy 2020-ban a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon Trump azt mondta az Európai Bizottság vezetőjének, Ursula von der Leyennek, hogy Európa nem számíthat az Egyesült Államok segítségére külső támadás esetén.

 

„Meg kell értenie, hogy ha Európát megtámadnák, soha nem jönnénk segíteni

 

– idézte Breton.

 

A Fehér Ház határozottan elítélte Trump mostani szavait.

 

„Gyilkos rezsimek arra buzdítása, hogy támadják meg legközelebbi szövetségeseink országait, utálatos és őrültség – és veszélyezteti Amerika nemzetbiztonságát, globális stabilitását és gazdaságunkat.”

 

A Fehér Ház hangsúlyozta azt is, hogy Joe Biden elnök, aki valószínűleg ismét szembekerül Trumppal a novemberi elnökválasztáson, továbbra is az amerikai biztonsági érdekeket fogja védeni, ahelyett, hogy „háborúkra szólítana fel a züllés és a káosz előmozdítására”.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.