Nyitókép: TA3 live, reprofoto

 

Talán soha nem volt még olyan fontos az Európai Parlamenti választás, mint lesz 2024-ben. Ezzel a megállapítással egyetértett a Smer és a PS politikusa is, akik a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorában találkoztak.

 

Martin Dubéci (PS) elmondta, hogy pártja csakúgy, mint 2019-ben, idén is szeretné megnyerni az EP-választást, és legalább négy mandátumot szerezni Brüsszelben. Robert Kaliňák (Smer) szerint egyre nehezebb helyzetük lesz, hiszen a legutóbbi EP-választásokon még együtt indultak a mostani Hlas politikusaival.

 

A védelmi miniszter szerint fontos, hogy az ország érdekeit képviseljék a politikusok Brüsszelben, ne pedig saját pártjuk politikai érdekeit. Kritizálta a Progresszív Szlovákia EP-képviselőit, akik szerinte aláássák az ország hírnevét, folyamatosan panaszkodnak Brüsszelben, nehezítik az uniós források lehívását, ami szerinte nem szlovák érdek.

 hirdetes_300x300  

 

„A PS Szlovákia érdekeinek védelme helyett a Smer legyőzését tűzte ki célul”

 

– mutatott rá Kaliňák.

 

Dubéci szerint ehhez nincs szükség a PS EP-képviselőire, mivel az Európai Bizottság saját maga is figyelmesen szemléli a szlovákiai történéseket.

 

A műsorban Pavol Gašpar kinevezése is szóba került, akit a Szlovák Titkosszolgálat (SIS)  vezetésével bíztak meg, ami Dubéci szerint botrányos. Az ellenzéki politikus szerint az, ahogy  Gašpart a SIS igazgatói hatáskörével ruházták fel, a jogszabály megkerülése.

 

A két politikus nem értett egyet a szlovák-cseh viszony elmérgesedésének felelősségében, mint ahogy az orosz-ukrán háború lehetséges lezárásának, az Oroszországhoz fűződő viszonyt illetően is eltérő álláspontot képviseltek.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!