Nyitókép: MTI

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Peter Pellegrini (Hlas-SD) szlovák házelnök, államfőjelölt együtt adták ma át az Ipolyhídvég és Drégelypalánk között megépült új Ipoly-hidat.

 

A közel hárommilliárd forintból (7,8 millió euró) épült, 50 méteres Szent Borbála híd ünnepélyes átadóján Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a fejlesztéshez kapcsolódóan Magyarországon egy kilométernyi, míg a szlovák oldalon ötszáz méternyi útépítés történt, és mindennek a nyomán pár percre rövidült az átkelés ideje az eddigi húsz kilométeres autózás helyett.

 

 hirdetes_300x300  
Ipolyhídvég, 2024. március 11.
Richard Rasi szlovák beruházásokért felelõs miniszter, Peter Pellegrini, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Balla Mihály fideszes országgyûlési képviselõ (b-j) átvágja a nemzeti színû szalagokat a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég közötti Ipoly-híd átadásán 2024. március 11-én.
MTI/Bodnár Boglárka

 

Beszédében emlékeztetett, hogy a helyszínen a folyó két partja közötti összeköttetés létrehozását már Hunyadi János elrendelte az 1400-as évek közepén, de a híd a második világháborúban megsemmisült.

 

„Itt tehát olyan munkát végeztünk el, amellyel már régóta adósak voltunk az itt élő emberek számára”

 

– fogalmazott.

 

Rámutatott, hogy a magyar kormány a nemzeti érdekek érvényesítését tartja szem előtt, márpedig ezt a célt jól szolgálja a kapcsolatok folyamatos javítása a szomszédos országokkal a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös előnyök mentén.

 

Drégelypalánk, 2024. március 11.
Az Ipoly felett átívelõ, a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég közötti Szent Borbála híd Drégelypalánknál az avatás napján, 2024. március 11-én.
MTI/Bodnár Boglárka

 

„Azokat az együttműködési pontokat keressük, amelyek egyértelműen jók mindenkinek, jók mind a két országnak, jók mind a két nemzetnek (…) És hisszük azt, hogy ami jó mindkét országnak és mindkét nemzetnek, az erősebbé is tesz minket. Különösen így van ez Szlovákiával, amellyel a hét szomszédunk közül a leghosszabb a közös határunk”

 

– mondta.

 

„A hidak szimbolikus jelentősége mint összekötő elemeké rendkívüli. Szlovákul mondom el, hogy minél jobb a két ország közti viszony, annál jobban örülök én magam is, hogy ma itt együtt lehetünk. A híd ugyanis nemcsak az embereket és közösségeket, hanem a két országot is összeköti és jelképezi a jó kapcsolatokat. „

 

– fogalmazott Peter Pellegrini házelnök, államfőjelölt.

 

 

„A kapcsolódás, együttműködés szükségessége az egyik fő gondolat, amelyet politikai pályafutásom során igyekszem megvalósítani. Ma már nemcsak Szlovákiában és Magyarországon, hanem az egész Európai Unión belül is aktuális ez a téma”

 

– tette hozzá.

 

Király Zsolt: A magyarok már döntöttek! Pellegrinit választják. Így teljesen mindegy, mit javasol majd a Magyar Szövetség

 

Pellegrini így alig két héttel az államfőválasztás első fordulója előtt kapott lehetőséget, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok fejlesztése, javítása terén poyitív értelemben megnyilvánuljon.

 

Pellegrini hivatalos látogatása Budapesten

 

Pellegrini a délelőtti hídavatót követően hivatalos látogatásra érkezik Budapestre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök mellett az újonnan megválasztott köztársasági elnök, Sulyok Tamás is fogadja.

 

A mai hivatalos program tehát igaz, a diplomácia nyelvén, de mindenképp jelzésértékű Budapest részéről a felvidéki magyarság számára is, hogy ki mögött, melyik államfőjelölt mögött áll a magyar kormányzat.

 

Drégelypalánk, 2024. március 11.
Az Ipoly felett átívelõ, a magyarországi Drégelypalánk és a szlovákiai Ipolyhídvég közötti Szent Borbála híd Drégelypalánknál az avatás napján, 2024. március 11-én.
MTI/Bodnár Boglárka

 

A mostosok is megjelentek a hídavatón

 

A Körkép.sk információi szerint a helyszínen megjelent a Most-Híd 2023 nevű bukott politikai formáció színeiben Bugár Béla, Solymos László és Érsek Árpád is, de Peter Pellegrini és Szijjártó Péter kísérete, illetve a jelenlévő közjogi méltóságok többsége rájuk sem hederített. Az áruló magyarokat Ipolyhídvég Most-Híd színekben megválasztott polgármestere hívta meg.

 

Meghívott vendégként jelen volt az ünnepségen Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke is. Gyimesi nagyban hozzájárult a híd megépítéhez, hiszen az előző választási ciklusban még aktív parlamenti képviselőként az ő hathatós közbenjárására sorolta be a híd megépítését Igor Matovič kormánya a határfejlesztési prioritások közé.

 

Gyimesi a hídavató kapcsán külön tárgyalást is folytatott Peter Pellegrinivel.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.