Nyitókép: MTI

 

Négy fiatal hím huszármajom (Erythrocebus patas) érkezett egy lengyelországi állatkertből a Nyíregyházi Állatparkba. A 2020-ban és a 2021-ben született, hetyke bajuszú egyedeket az Európai Fajmegőrzési Program keretében helyezték át a Katowice közelében lévő állatkertből, a karanténidőszak leteltével pedig már a látogatók is megtekinthetik őket a külső kifutóban.

 

Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark zoológiai osztályvezetője szerint a cerkóffélék családjába tartozó állatok Nyugat- és Közép-Afrika szavannáin őshonosak, és elsősorban talajlakó életmódot élnek. Fajnevüket a hímek szájszegleténél lévő, némileg az emberi bajuszra hasonlító szőrzetről kapták; ez a dísz a 19. század néhány német természettudósának a bajszos huszárokat juttatta eszébe, ezért így nevezték el ezt a majomfajt. Magyar elnevezésük a faj német nevének (Husarenaffe) fordításával terjedt el Alfred Brehm Az állatok világa című híres könyvének magyar nyelvű kiadása alapján.

 

Nyíregyháza, 2024. április 1.
Huszármajom (Erythrocebus patas) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2024. április 1-jén. Fiatal hímekbõl álló négyfõs csapat érkezett Lengyelországból az állatparkba Európai Fajmegõrzési Program keretében. A cerkóffélék családjába tartozó állatok Nyugat- és Közép-Afrika szavannáin õshonosak és elsõsorban talajlakó életmódot élnek.
MTI/Balázs Attila

 

 hirdetes_810x300  

Hosszú, megnyúlt végtagjaikkal és lekerekített, rövid ujjaikkal testfelépítésük a futáshoz alkalmazkodott, és ezt ki is használják: a huszármajmok a ragadozók támadásai ellen gyorsaságukkal védekeznek, a fajt a Föld leggyorsabb főemlőseként tarják számon, három másodperc alatt tudnak felgyorsulni az óránkénti 50 kilométer per órás sebességre. A természetben az erdőirtások és a vadászatuk miatt csökken az állományuk.

 

A fajra jellemző, hogy a fiatal hímek, amelyeknek nem jutott nőstényekből álló hárem, általában agglegénycsoportba tömörülnek, a Nyíregyházi Állatparkban is egy ilyen majomcsapat tekinthető meg, ezzel is segítve a fajmegőrzési programot.

 

Nyíregyháza, 2024. április 1.
Huszármajmok (Erythrocebus patas) a Nyíregyházi Állatpark kifutójában 2024. április 1-jén. Fiatal hímekbõl álló négyfõs csapat érkezett Lengyelországból az állatparkba Európai Fajmegõrzési Program keretében. A cerkóffélék családjába tartozó állatok Nyugat- és Közép-Afrika szavannáin õshonosak és elsõsorban talajlakó életmódot élnek.
MTI/Balázs Attila

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!