A Duna-menti síkon élő ember, ha hegyi levegő után vágyik, nagyon gyakran az Alacsony-Tátra hosszan elnyúló hegyvonulatát veszi célul. Nem is csoda, hiszen e természeti táj az Északnyugati Kárpátok legszebb részei közé tartozik. Legismertebb hegycsúcsa, a felvonóval könnyen megközelíthető 2024 m magas Chopok, mely a túrázók és síelők körében is nagyon népszerű.

 

A hegység mindkét oldalán pár éve új felvonók működnek, melyek összekötik a déli és északi oldalt. Ezzel számtalan lehetőséget kínálnak a téli sportok és a nyári túrázás kedvelőinek. A Chopok délről  Brezno  irányából, észak felől pedig a Deménfalvi-völgyből érhető el.

 

A Deménfalvi-völgy (Demänovská dolina) az Alacsony-Tátra  leglátogatottabb, s talán a legszebb völgye, mely 15 km hosszan, szerpentinesen kanyarog a főgerinctől lefelé, a hegység északi lejtőin. E gyönyörű táj a természetjárásra, a kikapcsolódásra, az aktív pihenésre minden évszakban nagyszerű lehetőségeket kínál.

 

 hirdetes_300x300  

 

Chopok az Alacsony-Tátra harmadik legmagasabb hegycsúcsa, könnyen feljuthat rá bárki, köszönhetően az említett modern felvonórendszernek. Sőt, a legfelső állomásról könnyen átjuthatunk a hegy déli oldalára is.

 

hegyhát északi oldala számtalan látnivalót kínál. Itt a felvonó a Jasná – üdülőközpontbólBielá Púť  völgyállomásról indul, melynek alsó szakasza (harmada) kényelmes, nagyon lassú, drótkötélpályás székes libegő. (Téli időszakban a síelők számára rendeltetett.) Ennek felső állomásáról egy meredek ívelésű Lienkának – Katicának keresztelt fülkés  siklóval  mehetünk egy szinttel magasabbra, Priehyba állomásra.

 

A Katica – hegyi sikló

 

Itt ismét átszállunk, ahonnan már egy kabinos drótkötélpályás felvonó (lanovka) visz fel Chopok tetejére.  A felvonóból gyönyörű kilátás nyílik a hegyek – völgyek állandóan változó, magával ragadó vonulatára.  Persze az eléggé edzett túrázók ezt az egész távot a jól kiépített, és jól jelzett hegyi túraútvonalakon saját erejükből gyalogosan is megtehetik. 🙂

 

 

A  drótkötélpálya legfelső, kabinos szakasza a modern Rotunda Chopok hegyi állomáshoz szállít fel bennünket, melynek teraszról nagyszerű kilátás nyílik a tájra.

Ha felmászunk a Chopok legmagasabb, 2024 méter sziklapiramisára, kedvező időjárás esetén beláthatjuk az egész vidéket. Keletre és nyugatra az Alacsony-Tátra főgerincét, északra a Liptói Havasokat, és tőle kissé keletre a Magas-Tátra égbetörő csipkés csúcsait szemlélhetjük.

 

Pihenésképp betérhetünk a Kamenná chata , vagyis a Kő-menedékházba, ahol nagyon barátságos személyzet, kedves kiszolgálás, finom ételek, italok várnak bennünket. Az árak elfogadhatóak, természetesen a hegyi viszonyoknak megfelelően kissé emelkedettek. Az ajtón egy jókedvre derítő tájékoztatót olvashatunk:

 

Wifi nemáme, ale na znak priateľstva každému tykáme.

( Wifi nincs, de a barátság jeléül mindenkivel tegeződünk.)

Chopokról nagyszerű túrákat tehetünk keletre a Gyömbér (Ďumbier) irányába, vagy a nyugat felé a Deresek és a Polyána irányába. Jómagam e második lehetőséget választottam.

 

 

Az Alacsony-Tátra főgerincén a piros jelzésű turistaút vezet végig, mely az úgynevezett Tátrai Magisztrál túra-útvonal része.(Más néven Felső-turistaút, szlov. Tatranská magistrála). Ezt az utat bátran ajánlom a kevésbé gyakorlott túrázóknak, gyengébb fizikumúaknak, idősebb embereknek és kisgyermekes szülőknek egyaránt. Hiszen a Chopokra a leírtak alapján lanovkával is feljuthatunk, innen pedig  nagyon kényelmes, biztonságos, nagy lapos kövekből kirakott út vezet az egész alacsony-tátrai  hegygerincen végig. Nagy szintkülönbséget sem kell leküzdeni, az útszakaszt leginkább a hullámvonal jellemzi. A főgerincről mind északra, mind délre lenyűgöző kilátás nyílik.

 

 

A Deresektől a jó fizikumú túrázók bátran folytathatják az utat a Polyána (Poľana) nyergébe, majd csúcsára, sőt tovább is. A piros jelzésű Magisztrált számos kék és sárga túraútvonal köti össze az egyes völgyekkel, így jó idő esetén szép körtúrákra is lehetőség kínálkozik. Persze választhatjuk az egyszerűbb variációt is, a piros jelzésű turistaúton visszafordulunk, és szépen lemegyünk a völgybe a lanovkával. Be kell vallani, jómagam is ezt a lehetőséget választottam. Az útszakasz  természeti szépségekben nagyon  látványos, a fantasztikus panoráma így is maradandó élményt nyújt …

Folytatjuk.

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.