Nyitókép: Körkép.sk

 

Néhány évtizeddel ezelőtt, pontosabban az 1989-es forradalomig nem nyílott rá lehetőség, hogy a szomszédos Ausztriába utazzunk. Most, amióta a vasfüggöny eltűnt a keleti blokk határáról, többféle úti céllal vesszük az irányt e könnyen megközelíthető szomszédos ország természeti szépségekben is bővelkedő tájaira.

 

Főként a katolikus vallásúak körében kedvelt úti cél Mariazell városa, amely a közép-európai keresztények egyik legfontosabb zarándokhelye.


A zarándokhelyek, a Mária-kegyhelyek tulajdonképpen a Mária-tisztelet kiváltságos helyei, kialakulásuk többnyire csodának, vagy Mária-jelenésnek köszönhető.

 hirdetes_810x300  


Mariazellben a tisztelet tárgyát a Szent Szűz csodatévő szobra képezi; a kegyszobor 48 cm magas, hársfából készült és Máriát ábrázolja, aki jobb karján a kis Jézust tartja. 

 

 

A szobrot egy bencés rendi szerzetes, név szerint Magnus hozta erre a vidékre 1157-ben.  A fennmaradt legenda szerint azonban útját egy hatalmas kőtömb zárta el, ám amikor a szobrot a sziklára helyezte, az kettéhasadt, így a szerzetes folytatni tudta útját. A szobor számára pedig egy kis „cellát” vésett a sziklába, innen ered Mariazell város neve.

 

A csodatévő szobornak köszönhetően a kisváros Közép-Európa egyik legjelentősebb kegyhelyévé vált, évről évre zarándokok ezrei keresik fel a Szűzanya segítségét remélve. 

 

A városka legjelentősebb épülete, s egyben jelképe a háromtornyú, kimagasló helyen álló bazilika, amely különleges, szokatlan módon vegyíti a gótika és a barokk stílusjegyeit. A háromhajós bazilika középpontjában helyezkedik el a kegykápolna, s a kápolna oltárában látható káprázatos díszítésben a híres kegyszobor, a Mariazelli Madonna.

 

 

A bazilikát, mint búcsújáró kegyhelyet, a magyarok, szlovákok, osztrákok egyaránt a sajátjuknak érzik; ha éppen erre járunk, napjainkban is olvashatjuk bejárati ajtaján a feliratot: Magna Hungarorum Domina (Magyarok Nagyasszonya).


Egyébként a templomnak sok magyar vonatkozása van, a legjelentősebbek közé tartozik, hogy halálától (1975), egészen az 1991-es újratemetéséig (Esztergom) itt nyugodott Mindszenty József hercegprímás, a Szent László oldalkápolnában. A sírhelyet napjainkban is több piros-fehér-zöld szalaggal felpántlikázott kegykoszorú díszíti. 

 

Mariazellbe a keresztény értékeken kívül (vagy mellett) érdemes útra kelni a táj szépségéért, a tiszta levegőért is, hiszen a városka az Alpok csodálatos hegyei között fekszik. Ennek hangulatos változatosságát megtapasztalhatjuk már útközben is, hiszen az autóút igencsak kacskaringós szerpentineken vezet felfelé. 

 

 

Ha helyzetünk éppen úgy kívánja, Mariazellbe akár vasúton is könnyen eljuthatunk. Amennyiben reggel 8.02-kor Győrben vonatra szállunk (a Zürich irányába tartó gyorsvonatra) szűk két óra alatt Stájerország központjában, Sankt Pöltenben vagyunk. Itt kell átszállni a keskeny nyomtávú hegyi kisvasútra, amelynek végállomása Mariazell. Ez a távolság 83 km, ami időben bő 2 óra hosszat vesz igénybe, mert a kisvasút minden apró településen megáll. Az időt viszont teljesen feledteti a táj lenyűgöző szépsége. 

 

Érdemes róla szólni, hogy Mariazell környékén számos nagyszerű túralehetőség adódik. A város házi hegyének nevezett Bürgeralpe 1267 m magas, amelyre akár gyalogosan is feljuthatunk, de a bazilikától pár percnyi járásra kabinos felvonó is közlekedik.

 

 A hegytetőn kilátótoronyról tekinthetünk szét a fenséges tájra, de egy nagyszerű élménypark is várja a látogatókat. Mindez a gyermekes családok részére is nagyon szórakoztató, s egyben tanulságos lehet.

 

 


Az élménypark a fa feldolgozását szemlélteti – egészen a kivágásától a felhasználásig – bámulatos, leleményes módon, a látogató közelítésére mozgásba lendülő kis emberi fafigurákkal, s mindez nagyon szép természeti környezetben A hatalmas installáció szinte belesimul a tájba. Az élménypark a bemutatott munkafolyamatokkal együtt játékos foglalkozásokra is lehetőségeket teremt.

 

A hegyről 7 kilométeres túrával akár gyalogosan is visszatérhetünk a városba, élvezve a friss levegőt, és a természeti táj szépségét. A környéken számos egyéb gyönyörű túralehetőség is kínálkozik, és a Bürgeralperól sípálya is vezet lefelé, ami télidőben bizonyára nagyszerű sportolási lehetőséget nyújt. 

 

 

Mariazell városa Mária-kegyhelyként is, turisztikai látványosságként is, de természeti szépségei kapcsán is megér egy látogatást.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.