Nyitókép: Körkép.sk

 

Április első napjának tréfálkozó kedve egybeesett idén húsvét hétfő ünnepével, azonban az időjárás nem égi locsolással segítette a férfinép hagyományhoz kötődő aktivitását, hanem 27 fokos meleget hozott, ami akár júniusi hőmérsékletnek is megfelelne.

 

Sok napfényrajongó örült volna e nyári időnek – amikor nemcsak a tavaszi kabát, de a hosszú ujjú pulcsi is lekerülhet az emberről – ha nem társul hozzá erős szél is, ami a meleg légtömegekkel együtt szaharai homokot szállított fölénk.

 

 hirdetes_810x300  
Vasúti híd, Komárno – Komárom

 

Így aztán húsvét másodnapján csak a legelszántabb természetkedvelők és bringások indultak útnak, hogy célba vegyék a komáromi folyópartokat.

 

Monostori híd

 

Komárom kedvenc kirándulóhelyei közé sorakozott az új Monostori híd környéke, melyet 2020 őszén adtak át rendeltetésének. Ezzel egybekapcsolódóan nagy népszerűségnek örvend a Duna partján végighúzódó kerékpárút is, Örs-újfalu irányába, amely nemcsak a biciklizőknek, de a sétálóknak, a görkorcsolyázóknak, az északi gyaloglás kedvelőinek is lehetőséget nyújt a testmozgás könnyen megvalósítható formáira.

 

A folyóparton a természet így, április legelején már gyönyörű tavaszi ruhát visel; a korai meleg okán zsenge szépségeit már majdnem nyárira cserélte. A szomorú füzek, az égerfák korán kizöldellt ágakkal integetnek a nagy folyó víztükre felé, az ártéri erdő cserjéi közt mocsári gólyahír adja a tavasz biztos jelét.

 

 


A pillanatnyilag porfelhőtől szűrt, ám egyébként napsugaras ösvények mentén, meg a folyóparti töltés mellett bogláros szellőrózsa sárga virágszőnyege vonul, szemet gyönyörködtetően, végeláthatatlan hosszúságban. 

 

A folyóparthoz vezető utak mentén pedig a kivirágzott fák, cserjék fehér díszbe öltözött ágai köszöntik a minden időben lelkes természetjárókat. 

 

 

Az éjszakai eső végül alaposan kimosta a levegőből a szaharai port, de egyben le is hűtötte a levegőt, ami így a tavaszi hőmérséklet átlagára esett vissza. Április minden szeszélyének ellenére is a tavasz mindig megadja azt a reményt, hogy elrakhatjuk a téli kabátot, és végre átadhatjuk magukat a tavaszi napfény kellemes simogatásának.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!