A Magyar Kultúra Napjáról a Kárpát-medence minden térségében megemlékeznek a magyar kötődésű politikai és kulturális szervezetek. Megnéztem az MKP és a Most-Híd pártok facebook-oldalait azzal a céllal, hogy melyik, hogyan emlékezik meg január 22-én erről az eseményről.

 

Az MKP oldalán ott van Karaffa Attilának – Amikor a Himnusztól libabőrös leszek – című írása, melyben arról vall, hogy nekünk, magyaroknak miért a Himnusz, Kölcsey Ferenc nemzeti éneke a legszebb és legkedvesebb versünk. Ez rendben van így, gondoltam magamban.

 

Aztán a Most-Híd facebook oldalára kattintottam, és csalódva vettem tudomásul, hogy ennek a pártnak a „polgári víziójába“ nem fért bele a Magyar Kultúra Napjáról való megemlékezés.

 hirdetes_810x300  

 

mosthid
A Most-Híd Facebook oldala, január 22-én.

 

 

mkp
Az MKP Facebook oldala január 22-én.

 

 

Az igazsághoz tartozik, hogy Vörös Péternek, a vegyespárt egyik képviselőjelöltjének volt egy erre vonatkozó rövid bejegyzése az egyik közösségi portálon.

 

De miért is tenne ilyet ez a párt? Bugár Béla a Facebookon már tavaly  is figyelmen kívül hagyta az augusztus 20-i nemzeti ünnepet! Helyette viszont megnyilvánult Csehszlovákia megszállásáról. Kizárólag szlovákul!

voros peter
Vörös Péter Facebook oldala január 22-én.

 

Viszont teljesen érthető ez a fajta magatartás egy vegyespárttól. Nem azonosulhat a magyar kultúrával, nem lelkendezhet a magyar történelem dicsőséges eseményeinek ünnepnapjain, emléknapjain, mert gondolnia kell a másik félre, arra, hogy mennyi támogatót vesztítene el ezáltal a túloldalon. Amit persze nem szeretne közvetlenül a parlamenti választások előtt!

 

Üzletel a magyar kultúrával és történelemmel

 

És persze gondolni kell a párt vezetőségében helyet foglaló szlovákokra is. Üzletel a magyar kultúrával és történelemmel! Ez viszont így egy elég skizofrén állapot, mert hiába hangoztatja a felvidéki magyarsághoz (is) tartozónak magát, ha nem tud együtt ünnepelni velünk, ha nem képes nyilvánosan azonosulni emléknapjainkkal.

 

Bizonyára örömmel tölti el az a tény, hogy a szlovákiai parlamenti választásokra tíz nappal március 15. előtt kerül sor, mivel a negyvennyolcas megemlékezéseken való aktív részvétel odaátról vinne el a párttól szavazatokat, a túlzott passzivitás pedig a magyar szavazókat bizonytalanítana el.

 

A Most-Híd elnöke már tavaly az 1848-49-es forradalomra való megemlékezés alkalmából Királyhelmecen tartott beszédében is azt hangsúlyozta, hogy „csak úgy lehetséges felemelkedésünk, ha szabadságunkat nem adjuk fel, ha megteremtjük a valós egyenlőséget ember és ember közt, és ha a testvériség ápolásával megerősítjük helyünket Európában“ (kiemelés tőlem).

 

Menekülés a magyar megemlékezések elől

 

Érezhető is a pártban egyfajta menekülés a kokárdák és a magyar vonatkozású megemlékezések világából, és közelítés a multikulturális értékvilághoz, a mássághoz, amit felvállava (lásd a vegyespárt véleményét migránskérdésben) ki lehet bújni az összmagyar kulturális és történelmi értékek képviseletéből. Központilag mindenképp!

 

A jeles magyar ünnepek megemlékezéseit tudatosan a regionális és helyi szintre száműzte, amelyek nem kapnak olyan széleskörű nyilvánosságot, így a szlovákság sem értesül róluk. Csak így taktikázva lehet a képmutató pártelnök a közvéleménykutatások szerint a legmegbízhatóbb szlovák ellenzéki politikus, és kétoldalú pártja pedig egyelőre biztos befutó helyen a szlovák parlamentbe vezető úton.

 

Viszont itt az ideje, hogy több mint ötéves szünetet követően legyen a felvidéki magyarságnak magyar képviselete a szlovák parlamentben!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!