Nem jelentene nagy nyereséggel járó vállalkozást egy felvidéki, csak magyar és csak választási fogadóirodát nyitni és működtetni. Nem csupán azért, mert csak négyévente vannak parlamenti választások és csak ötévente választ köztársasági elnököt az ország (jobb esetben előrehozott parlamenti van, mint 2012-ben), melyek még úgy, ahogy megmozgatják az egész országot, ezek előtt még lehetne számolni komolyabb fogadási lázzal.

 

Egy megyei vagy helyhatósági választások viszont nem hozzák tűzbe az országot, tátonganának az ürességtől a fogadóirodák és szavazóhelyiségek.

 

Mert például ki fogadna egy Kassa melletti faluban az Érsekújvári járásbeli Andód valamelyik polgármesterjelöltjére? Senki! Viszont Kiska és Fico államfői mérkőzése annak idején már megmozgatta volna az emberek fogadókedvét, így az iroda forgalmát is.  A közvéleményt kutató ügynökségek is rontják a bizniszt a parlamenti választások előtt, mert ugyan némi hibaszázalékkal, de előrejósolják az eredményeket, még akkor is, ha némelyik közülük elkötelezett erre vagy arra a térfélre.

 hirdetes_810x300  

 

Az angol fogadóirodákban viszont mindenre lehet fogadni! Arra is lehetett tavaly például, hogy mi lesz a neve Katalin hercegnő és Vilmos herceg második gyerekének, vagy milyen színű ruhában jelenik meg először a trónörökös.

 

Ezekre lenne érdemes fogadni

 

Játsszunk el mégis egy képzeletbeli felvidéki választási fogadóiroda gondolatával, hogy ott ilyentájt mi mindenre lenne érdemes fogadni! Tuti befutó lesz a Smer! Erre nincs nagy értelme fogadást kötni a várható kis nyereség miatt. Viszont nagy pénzzel járna, de kockázatos nagy pénzt feltenni arra, hogy egyedül tud kormányt alakítani!

 

A Smer-Most-Híd koalícióra fogadók sem gazdagodnának meg, valószínűleg csak 1,2-szeres pénzt nyernének tétjükkel, annyira valószínű ennek a koalíciónak a létrejötte. Minden más kombináció viszont elég nagy szorzóval kecsegtet. Teljesen valószínűtlen, de pont ezért nagy nyereséggel járna egy Smer-SNS- MKP hármas koalícióra fogadni, viszont bármilyen hihetetlennek is tűnik, mégis valószínű a SNS és az MKP ellenzéki oldalon való közös, 4 éves jövőképe a szlovák parlamentben.

 

A Smer – Most-Híd frigyre is talál „érvet”

 

Fogadni lehetne például arra is, hogy mivel indokolná Bugár a választások után a Smer-rel való frigyet, de minek? Az előre várható, hallható, látható, beetetéses magyarázkodások kevés pénzt hoznának a fogadók konyhájára.

 

„A kétpártos koalíció Szlovákia stabilitását szolgálja” – csupán 1,4-szeres nyeremény. „Meg kellett akadályoznunk a Smer-SNS koalíció létrejöttét” – 1,3-szoros szorzós magyarázat.” Dél – Szlovákia fejlődését csak a kormány tagjaként tudjuk előremozdítani” – szintén csekély, 1,3-szoros a nyereménye azoknak, akik erre tesznek. Bugár is tesz erre… „A koalíció tagjaként is polgári értékeket fogunk képviselni”– kis nyeremény, nagy frázis!

 

És melyek lehetnek a nagy nyereséggel kecsegtető, de valószínűleg soha el nem hangzó koalíciós tagságot indokoló magyarázatok? „Nekünk a hatalom mindenekelőtt” – 10,2-szerest fizetne az iroda. „Ellensúlyozni akarom Fico migránsellenességét” – 12-szeres szorzó. „Teszek a magyarokra, nem érdekelnek” – 17-szeres nyereség jár azoknak, akik ilyen kijelentésére fogadnának.

 

Bugár és a fociszurkolás

 

A „hazudtunk reggel, éjjel meg este” beismerése 30-szoros pénzt hozna a fogadónak, és a fogadóiroda csődjét jelentené, ha netán ilyet mondana a pártelnök. Bugár csődjét viszont nem feltétlen, hiszen eszmetársa, Gyurcsány ”ösződi böszmesége” ellenére még mindig a magyar baloldal vezére.

 

A kicsi, de biztos nyereség tudatában lehetne fogadni például arra is ebben a választási fogadóirodában, hogy a foci EB negyeddöntőjében egy estleges szlovák-magyar meccsen Bugár nem Bödééknek szurkolna. Hiszen még 2010. január 17-én a Radio Expres-ben arra a kérdésre, hogy egy Slovan-Fradi meccsen kinek szurkolna, azt válaszolta, hogy „Nem vagyok szurkoló, de ha egy szlovák csapat fog játszani egy magyar ellen, akkor a szlovákokért szorítok” Sportban az igazság!

 

Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!