Egy érdekes jelenségre vagyok kénytelen felhívni a figyelmet a Most-Híd kommunikációját illetően: először Solymos Lászlónál figyeltem fel arra, még a kampányban, hogy a Most-Híd egyik céljaként megfogalmazott Kisebbségi Kulturális Alapot minimum egy választási kampánygyűlésen kulturális autonómiának aposztrofálta.

 

Ezt akkor még csak afféle barokkos túlzásnak véltem, ami kampányban még elmegy, azóta azonban a párt narratívájában, kommunikációjában meghonosodni látszik ez a jelenség, akár tudatosan, akár ösztönösen.

 

A kampányban a Most-Híd is autonómiázott

 

 hirdetes_810x300  

A párt Polgári Vízió 2016 című programnak szánt anyagában valóban szerepel ilyesfajta megfogalmazás, kisebbségi kulturális és oktatási önkormányzat, melyet egy kisebbségek jogállását szabályozó törvény keretében kívánnak létrehozni. Ezek a megfogalmazások egyértelműen utalnak egy olyan intézményrendszerre, melyet már a magyarországi 1993-as nemzeti és etnikai kisebbségek jogállásáról szóló törvény ott bevezetett. A médián keresztül figyelhetjük, hogyan választják meg az ottani kisebbségek a helyi és országos kisebbségi önkormányzataikat.

 

Solymos
Solymos László, a Kisebbségi Kulturális Alap témavivője a választások előtt. Kép: most-híd.sk

 

Ezt a rendszert vizionálja számunkra is a párt „programja“. Kénytelen vagyok itt szóba hozni azokat a különbségeket, ami az ottani kisebbségek és a felvidéki magyarság közt fennáll. Lélekszámban, történelmi kialakulás tekintetében, de mindenekelőtt területi elhelyezkedés tekintetében.

 

A magyarországi helyzet

 

A magyar törvény hatálya alá eső etnikumok, az országban elszórtan élnek, regionális etnikai csoportnak nem tekinthetők, mint a felvidéki magyarok és ruszinok. Tehát, sajnos, területi autonómia számukra nem megvalósítható.

 

A másik különbség, hogy a felvidéki magyarság, az egész történelmi Magyarország területén államalkotó-államszervező etnikum és nemzet, a szlovákság etnogenézisének kezdete előtt a Felvidéken is élt, még ha kisebbségben is. (Itt kell visszautasítani azt a víziós megállapítást, hogy a Felvidék szó mesterséges mai képződmény lenne – valójában a magyar állam kezdeteitől így nevezik, először Felföld néven, ami később Felvidékre változott, s még a /proto/szlovákok is Horné Uhorskonak hívták.

 

Bugárék a minimumban sem következetesek

 

A Most-Híd víziójában mindenesetre csak e minimum szerepel, de úgy látszik, még ebben sem következetesek: nem kerül be a kormányprogramba! Elkezdődött részükről viszont a kulturális és oktatásügyi önkormányzatiság szóbeli degradációja, s ezt próbálják elfedni az autonómia kifejezés eufemisztikus, szépítő használatával.

 

A kormányprogramba betett Kisebbségi Kulturális Alapot próbálják felmagasztalni azzal, hogy az Alapot a kulturális önkormányzatiság megvalósításának próbálják feltüntetni.

 

A kormányprogramba betett Kisebbségi Kulturális Alapot próbálják felmagasztalni .Kép: Új Szó

 

A valóságban ilyesmi szakmai nonszensznek minősül, hisz jól látjuk tőlünk délre, hogy ehhez nemzetiségi választási regiszterbe kell bejelentkezni, hogy jogosult legyen a kisebbségi a szavazásra, s helyi és országos választásokat kell kiírni. Az így megválasztott pl. országos testület dönt aztán a különféle kulturális támogatások felhasználásáról. Ez már tekinthető önkormányzati jellegű rendszernek. De egy Kisebbségi Kulturális Alap pénzosztó testülete, legyen az bárhogy kreálva, semmiképpen sem.

 

Könözsi

 

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!