A Körkép.sk és a Pro Civis együttműködése értelmében a polgári társulás blogjait állandó rovatként mostantól honlapunkon publikáljuk.

 

Az oktatás a fő megalapozója egy gyermek jövőjének, ezért is fordít minden szülő nagy gondot és energiát a tanintézmény kiválasztására. A jelszó az érvényesülés.

 

Sokan az érvényesülés lehetőségét illetve bebiztosítását abban látják, ha gyermekük „államnyelven” tanul, de vajon alá tudják ezt az indoklást tényekkel is támasztani? Nem lehet, hogy csak félnek, hogy gyermekük nem sajátítja el megfelelően a szlovák nyelvet, esetleg nem veszik a fáradtságot, hogy gyermeküknek segítsenek ezt a számára idegen nyelvet a későbbiekben elsajátítani, talán csak hallották valakitől ezt a tézist és intuitív módon követik?

 

 hirdetes_810x300  

Elhelyezkedni magyar nyelvvel

 

A tények ugyanis teljesen mást mutatnak. 2016 április 6-án az esti órákban ütöttem be a böngészőm keresőjébe a profesia.sk webcímet, amely Szlovákia legnagyobb álláskereső portálja. Kíváncsi voltam, vajon tényleg olyan lehetetlen-e kifejezetten magyar nyelvvel elhelyezkedni (és itt húzzuk alá, hogy rengeteg magyar és magyarul tanult felvidéki ért el magas pozíciókat, sikereket ebben az országban, vagy csak szimplán érvényesült a szlovák tudásával is).

 

Megnéztem tehát, hány olyan álláshirdetés szerepel az oldalon, ahol követelmény vagy előny a magyar nyelv ismerete. Nem csak azzal szembesültem, hogy a magyar az egyik legkeresettebb nyelvtudás, de hogy a szlovák például épphogy csak felkerült a dobogóra.

 

tab.1

 

A magyar nyelv a negyedik legkeresettebb

 

A keresőbe a következő kritériumokat adtam be: fő- vagy félmunkaidős álláshirdetések az elmúlt egy hónapban. Összesen 12414 találatot kaptam, majd pedig megnéztem a keresett nyelvek listáját. Természetesen az angol nyelv a legkeresettebb, azt követi a német, míg a szlovák mindössze a harmadik helyen szerepel.

 

És a magyar? Anyanyelvünk ismerete a 4. legkeresettebb nyelvi képesség a szlovák piacon. Olyan divatos nyelveket előz meg, mint a francia, az olasz vagy a spanyol, vagy akár a manapság sokat ragozott kínai és orosz. Az eredményeket táblázatba foglaltam.

 

A magyar nyelv keresett a piacon

 

Láthatjuk tehát, hogy a magyar nyelv nemcsak az érvényesülésnél jön jól, de kifejezetten keresett a piacon. Ami pedig egyértelműen látszik, hogy ha manapság tényleg gyermekünk érvényesülése a fő cél, a legfontosabb nyelvtudás nem a szlovák, hanem az angol és egyéb idegen nyelvek ismerete.

 

Ezeket pedig épphogy nehezebb elsajátítani, ha egy idegen nyelvnek eleve idegen nyelven, esetünkben szlovákul vágunk neki, nem is beszélve a szinten keresett technikai tudásról, amelyet szintén hátráltat, ha a számok mellett egy idegen nyelvvel is harcolnunk kell a tudás megszerzésekor.

 

A magyar nyelv jó, illetve írásos ismerete feltétel

 

Tény, hogy a jelenlegi legnagyobb munkaadók elsősorban nagy nemzetközi vállalatok, amelyekben eleve idegen nyelven folyik a munka és egyáltalán nem követelmény a szlovák nyelv ismerete.

 

Az az ellenérv pedig, hogy a szlovák iskolában tanuló magyar gyerek nem felejt el magyarul és sikerrel pályázhat magyar nyelvű pozíciókra azért nem áll meg, mivel az ilyen hirdetések esetében a magyar nyelv jó, illetve írásos ismeretét szabják meg feltételül, viszont főleg ez utóbbiban tapasztalhatunk lényeges hiányosságokat az idegen nyelven tanulóknál.

 

Mi tehát a tanulság? Az érvényesüléshez a szlovák nyelv ismerete nagyon kevés, az idegen nyelven való tanulás viszont hátráltatja a diákot azokon a területeken, amelyekre a leginkább szüksége lesz a jövőben. Miért ártsunk tehát gyermekünknek azzal, hogy magyar létére szlovák iskolába íratjuk? A szülő dolga nem a jövőjének és érvényesülésének bebiztosítása lenne?

 

Pro Civis/Mészáros András

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!