Diákkorunkban főleg a Marx, Engels és Lenin képeket nem szerettük a május elsejei felvonulásokon, azoktól mindenki irtózott, ugyanúgy, mint a nagy zászlóktól, melyekbe rajtunk kívül gyakran a szél is belekapaszkodott.

 

Aztán mindegyiket mindig vissza kellett maradéktalanul szolgáltatni a felvonulás után az iskolába. Amíg a többiek rajtunk röhögve már javában söröztek a sátraknál. Főleg a fiúk kapták a nagy szocialista szimbólumképeket – persze kiszúrásból vagy büntetésből, nem megtiszteltetésből, mert nehezek voltak, egyenesen és feszesen kellett tartani őket.

 

Tribün, elvtársak

 

 hirdetes_300x300  

Egyszer arra gondoltam a menetben, hogy mennyivel fiúsabb lenne hatalmas Winnetou, Old Shatterhand vagy Sólyomszem képekkel felvonulni. De gyorsan elszégyelltem magam, félve, hogy a tribünről az elvtársak belelátnak a gondolataimba is, pedig ez még jóval az „orwellos” 1984 előtt volt.

 

majus elseje
Illusztrációs felvétel. Kép: nadasdymuzeum.hu

 

Mázlista diáktársaink már jóízűen majszolgatták az úttörő nyakkendőre is spriccelő mustáros virslit vagy az első harapásra szétfröccsenő kolbászutánzatot, mi, a „marxisták“ pedig a pedellusra várva őrjöngtünk, hogy végre leadhassuk az ünnepelt példaképek hatalmas képmásait. De a haverok hűségesen megvártak, és futotta még egy stikában megivott sörre, meg a sátrak mögött elszívott cigire is az érsekújvári Vásártéren, ahova a felvonulók mindig célba értek május elsején.

 

Marxista-leninista kép

 

A kis sarló-kalapácsos zászlókkal, a május elsejei színes galambokkal és egyéb integetős kütyükkel nem volt gond, azokat a felvonulás végén rögtön elhajítottuk, a fél várost beborították, pedig a rajzórákon januártól csak ezeket készítgettük, szépítgettük. Esőben viszont már problémát jelentettek, mert az akkor divatos – vörös színben pompázó, majd elázó krepp papírokról a ruhánkra csurgott a festék. A legrosszabb kombináció az eső, marxista-leninista kép és esernyő volt, esetleg nagy széllel kísérve, mert akkor minden összegabalyodott, kicsavarta a szél a kezünkből Lenint vagy az esernyőt.

 

A legunalmasabb a hosszú várakozás volt valamelyik főtérre nyíló kisutcában. Ha 10-kor rajtolták el az iskolákat, akkor már nyolctól hatos sorban sorakozva vártunk a sorunkra. De a gyerek két órán át nem képes egy helyben állni, és a fellazult sorokat a tanárok hasztalan próbálták állandóan rendezgetni, az idő múlásával megoldhatatlan feladatnak számított nekik.

 

Majus 1. _NZ
Kép: novezamky.dnes24.sk

 

Aztán mérgükben nagy sunyiban, kis csoportokban egymást váltva vonultak félre valamelyik vendéglátóipari egységbe, ahol kávéscsészékben álcázva szolgálták fel nekik a „kávés rumot“, mert alkoholtilalom volt az egész városban a felvonulók levonulásáig. Az indulásra egész szép május elsejei pírt és bátorságot kaptak tanáraink. Ekkor már a fülesek se hiányoztak a fegyelmezés tárjából.

 

Pirospozsgás állami- és pártvezetők

 

Aztán a rajtszóra mindig valahogy csak kiegyenesedtek a sorok, megindult az iskola és az önfeledt ének, az igazgatók nagyon izgultak, hogy a sokhetes menetelési és ordítási gyakorlás a focipálya salakján mit eredményez a TRIBÜN elé érve, amelyen a szintén mosolygós és szintén pirospozsgás állami- és pártvezetők mellett ott voltak az ideiglenes országunkban tartózkodó szovjet tisztek is, akiknek akkor már kiosztották az öröklakásokat – gondolták ők.

 

De miért ne gondolták volna, hiszen azt kiabáltuk nekik, hogy ÖRÖK IDŐKRE  A SZOVJETUNIÓVAL! Jól becsaptuk őket, mert azóta se Szovjetunió, meg el is kellett menniük, reméljük örök időkre…Meg azt is kiabáltuk, hogy ÉLJEN MÁJUS ELSEJE, DOLGOZÓ NÉP  ÜNNEPE, hurrá, hurrá, hurrá – torka szakadtunkból, vidáman, de piszkosul! Bizonyára nem elég hangosan, mert másnap általában mentek raportra az iskolaigazgatók, hogy nem volt elég hangos, önfeledt és őszinte az intézmény öröme.

 

Majus 1. _NZ3
novezamky.dnes24.sk

 

Egyszer néptáncoltam is a tribün előtt, csak úgy mentében csapkodva, csápolva, pörgetve a tribünre mosolygó leányzót (de Marx kép nélkül legalább). A nagy gyárban dolgozók mindig a végén vonultak, tömegesen, de őket irigyeltük, mert a levonuláskor kaptak egy ötvenest a részvételért, amit gyorsan beváltottak, akkor már szabad volt a vásár, hivatalosan is.

 

Aztán volt május elseje előestje is! Szintén kötelezően felvonultunk, szintén ingyen, színes lampionokkal, melyekbe kis, fémből hajlítható gyertyatartók voltak elrejtve! Az volt ám a buli! Sötétedetéskor is kint lehettünk szülői felügyelet nélkül az utcákon és tereken!

 

A lampionok gyertyáit meggyújtottuk, a gyertyatartócskák a menetelésben kilazultak, a gyertyák eldőltek és a lampionok kigyulladtak, néhányan megpörkölődtek. Egyszer a lampionos felvonulás végét jelentő tűzijátékon a magasba tekintve kerestem a végtelenben Engelséket, egy eltévedt pernye megperzselte szemhártyámat.

 

Másnap bekötött szemmel nem láttam a tribünt…

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: novezamky.dnes24.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.