Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke céltudatos aktivitással és következetes, ellentmondást nem tűrő rámenőséggel, melyet már megszokhattunk tőle pártelnökként is, kívánja emelni a szlovák törvényhozás tekintélyét és általa saját népszerűségét is.

 

Tudja, hogy ezzel pártelnökként sikerrel járt, hiszen egy előző vezető révén mélyre bukott, parlamenten kívülre pártot vezetett vissza nem csak a tisztelt házba, hanem egyenesen a kormányba. Úgy tűnik, ezzel korántsem elégedett, további elképzelései arra engednek következtetni, hogy egyszemélyes pártját Szlovákia meghatározó politikai erejévé kívánja feltornázni.

 

Danko, a mélynemzeti

 

 hirdetes_300x300  

Ezen az úton haladva bevezette a parlamenti díszőrséget, hogy ezzel jelentősen emelje a képviselők nemzeti öntudatát, a képviselőkét, akiket a nép választott, ezért általuk nemzeti elkötelezettségben elérheti a kívánt hatást a nemzet aprajára-nagyjára. Öntudatos képviselők – öntudatos nép! Kipipálva a szlovák nemzeti párti program egyik fontos tézise is!

 

Danko, a populista

 

Vegyük górcső alá egy másik karakán kiállását is: keményen szembeszegült a tévés és rádiós koncessziós díj emelésének, pedig ez Smer-es javaslatként látott napvilágot, és Marek Maďarič kultuszminiszter az emelés elmaradása esetén meglebegtette esetleges lemondását is. Tény és való, hogy miniszterelnök egyelőre felfüggesztette a törvényjavaslat tárgyalását. Kezdődhet tehát a nagy „valamiért valamit” parlamenti játék!

 

De látszólag a nép érdekeit szolgálva a vakmerő szembeszállás a legerősebb kormánypárt akaratának még hozhat is valamit egyszer a konyhára. A koncessziós díj teljes eltörlése (amelyet Jozef Viskupič ellenzéki – OľaNO képviselő is javasolt) minden szlovákiai tévénéző számára rokonszenves kezdeményezés, populista irányultsága így kétségkívüli. Viszont lehetőséget teremthet a kormány érdekeit még inkább kiszolgáló állam-televízió kialakításának, melynek köze se lesz a közszolgálati televíziózáshoz, így az ellenzéki képviselő akár bakot is lőhet az összeborulással.

 

Végül, de nem utolsósorban Danko, a keménykezű

 

Hab a tortán Danko törekvése a parlamenti tárgyalórend szigorú megreformálására. Nem lehet kizárni az előzőekben felsoroltak alapján, hogy a képviselőknek majdan akár szlovák népviseletben kell megjelenniük a tárgyalóteremben (barátjának, Bugárnak ez nem okozna problémát, volt rá már precedens a szlovák televíziózás történetében), szólásszabadságuk pedig a reform hatására erősen korlátozódna az ülésvezető óhajának megfelelően.

 

Az tárgyalórend megreformálása ékes bizonyítéka lesz a választópolgárok előtt, hogy a parlament elnöke nem csak rendszerető, de keménykezű, odamondogató politikus is, akit a nyáj szeret követni! Mint egykoron Mečiart is, Ficot is, amíg le nem áldozott, áldozik éveken át ragyogó csillaguk!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!