Állítólag a Most-Híd parlamenti vegyespárt nem zárja ki az együttműködést az MKP-val a jövő évi megyei választásokon. Alakul tehát a Most-Híd együttműködése az MKP-val? Teszi fel a kérdést az egyik szlovákiai napilap.

 

„Konkrét tárgyalás nem volt, ez még korai. De a Híd azon lesz, hogy a választók érdekében minél jobb eredményt érjen el”

 

közölte a Most-Híd sajtóosztálya a TASR hírügynökséggel.

 

Az egyoldalú bejelentés a vegyespárt részéről néhány keresetlen gondolatot vet fel az együttműködés tisztességes és őszinte szándékát illetően:

 hirdetes_300x300  

 

1. A két párt részéről a közös és egyidejű bejelentésének meggyőzőbb üzenete lett volna a választók részére, mert az önálló és nem egyeztetett lépés fontos politikai döntésekben kontarproduktívvá válhat. Azt sugallja, hogy kizárólag helyzeti előnyszerzés céllal történt meg, hogy a szavazók lássák, mi megmondtuk, amit akartunk, időben és először léptünk, de a másik fél nem reagált rá elvárásaink szerint. Lépéselőnyből patthelyzetet!

 

2. A vegyespárt ezzel a bejelentéssel ellensúlyozni szeretné az MKP-nak a magyar-magyar párbeszéd kezdeményezéséből és megvalósításából eredő helyzeti előnyét.

 

3. A közvélemény-kutatási mutatók a Most–Híd támogatottságában lassú, de folyamatos csökkenést jeleznek, míg az MKP esetében felfelé ívelő tendenciát mutatnak annak ellenére, hogy még nem érte el a parlamenti küszöböt.

 

4. Bugár Béla „varázsa”, megalapozatlan közkedveltsége kevésbé érvényesül a megyei választásokon, a plakátokról ugyan mosolyoghat bárhol, de minden megyei listára nem kerülhet fel.

 

5. A megyei választásokon az MKP mindkétszer sikeresebb volt. A legutóbbi eredmények:

 

nevtelen4
Forrás: Oriskó Norbert (MKP)

 

6. A Most-Híd számára nem létezik más koalíciós alternatíva a megyei választásokra! A regionális politikában teljesen eláshatná magát a magyar választók előtt, ha a Smer-rel vagy a Szlovák Nemzeti Párttal lépne frigyre, és ez előrevetítené kudarcát a következő parlamenti választásokra is Nem beszélve arról, hogy ezeknek a kormánykoalíciós partnereinek a népszerűsége Dél-Szlovákia magyarok által lakott területein nem számottevő. A jobboldali parlamenti ellenzék pártjai szóba sem állnak Bugárékkal, nemhogy koalícióra lépnének velük a megyei választásokon. Maradnak a parlamenten kívüli pártok, melyek közül a KDH sokkal inkább a jobboldalon elhelyezkedő ellenzéki pártokkal képzeli el a jövőjét, mintsem egy köpönyegforgató párttal. Marad tehát az MKP, amely viszont a megyei választásokon boldogulna akár egyedül is.

 

7. Viszont a közös fellépés még mindig inkább népakarat, mint nem, amire lehet építenie a vegyespártnak az 2017-es megyei választásokon.

 

8. A Most-Híd a megyei választásokon sokkal kevésbé számíthat szlovák szavazatokra, mint a parlamenti választásokon, mert a szlovák régiókban nincsenek meghatározó politikusai (az elnökön kívül máshol se), Bugár pedig nem lehet ott mindenhol.

 

9. A megyei választásokon a legalacsonyabb országszerte a szavazókedv, a magyar területeken még alacsonyabb.

 

A parlamenti választásokon nem volt szüksége a vegyespártnak az MKP-ra!

 

Sokakban felmerül tehát a kérdés, hogy miért nem akarta a vegyespárt a közös indulást az MKP-val egy évvel ezelőtt, a parlamenti választások előtt, annak ellenére, hogy Berényiék ezt szorgalmazták? Akkor és ott nem volt szükség a MKP-ra! Itt és most szükség lenne?

 

Nagy valószínűséggel a pártok megyei szervei szabadkezet kapnak, ők fognak döntést hozni a megyei választásokon való indulás formájáról. Nem kétséges viszont az sem, hogy az országos elnökségek sugallatára… Ajánlatos lenne az MKP részéről megfontolni, hogy a megkötendő koalíciós szerződések mennyiben fognak csak a megyei választásokra vonatkozni, illetve utalni fognak- e már a parlamenti választásokra is, amelyek lehetnek akár előrehozottak is.

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Somogyi Tibor felvétele

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!