Ugyanis erősen szűkül a vegyespárt mozgástere, különösen Dél-Szlovákiában a magyarok által lakott régiókban. Nagyon úgy néz ki, hogy koalíciós partnerként a megyei választásokon csak a nagyobbik kormányzó partnerére, a Smerre számíthat.

 

Ez északon ugyan befutó lehet, de a mi vidékünkön elég kétes értékű összefogásnak bizonyulna. Most nem lehet ámítani az embereket, a megyei választásokon színt kell vallani előre, hogy kivel, mit és hogyan. A parlamenti választások előtt lehetett sumákolni, elhitetni, hogy a Smerrel soha, aztán az lett a vége, hogy mégis.

 

Hun magyar, hun szlovák

 

 hirdetes_300x300  

A pártelnökök puszihaversága ellenére a másik koalíciós partnerrel, a Szlovák Nemzeti Párttal sem lenne túlságosan kifizetődő az előre bejelentett közös indulás a megyei választásokon. A közös kormányzás ellenére a magyarok viszolyogva tekintenek Dél-Szlovákia megyéiben mind a Smerre, mind a SNS-re.

 

Az okokat és előzményeket nem szükséges firtatni! Különben is, a nemzetieknek se hoznának sokat a konyhára a közös megyei koalíciók a vegyespárttal, mert a nemzeti érzelmű szlovákok sokkal inkább tartják magyar pártnak a Most-Hidat, mint maguk a magyarok. Ők inkább hunnak: hun magyarnak, hun szlováknak!

 

A Bugárék által cserbenhagyott ellenzéki pártok- SaS, OĽaNO, KDH – részéről kizárt dolog az együttműködés bármilyen formája a vegyespárttal a megyei választásokon. Persze, soha se mondjuk, hogy soha, de most még nagyon frissek a sebek! Erre utalnak Igor Matovičnak, az OĽaNO elnökének szavai a Körképnek adott interjúban:

 

Matovič: Inkább az MKP, mint a Most-Híd

 

„Nem tudom, miből adódik, de előre tudtam, hogy Bugár gond nélkül képes lesz a választások után elárulni a választóit. És így is lett. Ezért az utolsó pillanatban kértem az embereket, hogy szavazzanak az SaS-re vagy az MKP-ra szavazzanak. Ennek a két pártnak volt esélye bejutni a parlamentbe. Az SaS-nál sikerült, ráadásul úgy, hogy a választások legnagyobb meglepetését okozták. Sajnálom, hogy az MKP esetében nem jött össze. Sokkal jobb lenne az ország számára, ha az MKP ülne a parlamentben, mint a bizniszpárt Most-Híd.”

 

Maradna tehát a vegyespártnak az MKP, aki viszont egyelőre bizonytalan, mint a kutya vacsorája. De jól is teszi, hogy egyelőre az árbocrúdhoz kötve ellenáll a szirén éneknek! Csak akkor és csak úgy szabad kötélnek állni, ha az együttműködés a két párt között minden szintű választásra kiterjed, amit vérszerződés szentesít.

 

Sőt, az is rendjén való, hogy addig Menyhárt József, az MKP elnöke találkozgat Igor Matovič-csal, nem kis riadalmat keltve a vegyespárt berkeiben, amit tanúsít Vörös Péternek, Most-Hidas parlamenti képviselőnek FB-os bejegyzése is:

 

Amikor még Bugár is átkozta Ficot

 

„Csak sajnálni tudjuk, hogy Igor Matovič, aki tegnap igencsak barátságosan mosolygott egy közös fotón az MKP vezetőjével, a kisebbségi nyelvhasználati törvény és az állampolgársági törvény után ezt a javaslatunkat sem tartotta támogatásra érdemesnek. Még szerencse, hogy az ügyeink most nem rajta múlnak.”

 

Jegyezzük meg, de csak halkan, hogy pár hónapja még láthattunk olyan fotókat, amiken tökös ellenzéki harcosokként Bugár és Matovič együtt átkozta Ficot.

 

Aztán mi lette a vége!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!