A DAC hamarabb egyesítheti a felvidéki magyarokat, mint a politikusok írásra érkezett hozzászólások közül figyelemreméltó a következő:

 

„DAC a Felvidék Csíksomlyója. Életérzés, hit, szenvedély. A stadion pedig maga a szentély.”

 

Állítja határozottan egy Körkép-olvasó lelkes szurkoló, amiből egyértelműen kitűnik, hogy a DAC iránti elkötelezett hitvallás már messze túlmutat a fociimádaton, a sportszereteten, és sokkal inkább szolgálja a magyarságtudatunk vállalását és erősítését. Erre pedig nagy szükségünk van napjainkban, ebben a nemzetietlen értéktelenségeket hordozó agyonliberalizált világban, amelybe szervesen beilleszkedik a vegyes érzelmeket kiváltó és tápláló felvidéki vegyespárt ideológiája is.

 

Dacból kapaszkodunk a DAC-ba, mert kapaszkodót, ha úgy tetszik, menedéket jelent érték-sivárrá lett világunkban a magyar foci! Szándékosan nem akartam értékteremtést írni, mert sokan kifogásolnák jogosan, hogy a foci nem pótolhat olyan értékeket, mint a szülőföld, az identitás vagy a nemzeti hovatartozás vállalása. Nem pótolhatja, de segítheti és jó hatással lehet az identitástudat erősítésére a dunaszerdahelyi szurkolás nagyszerű közösségi élménye.

 

 hirdetes_300x300  

„…csak az a baj, hogy talán a Slovanban is játszik annyi magyar, mint a magyarnak kikiáltott DAC-ban”

 

Írja egy másik hozzászóló.

 

[stw]

 

Lehet, hogy játszanak magyarok a Slovanban. Ott van például a magyar válogatott Priskin Tamás! Lehet, hogy nem csak magyarok játszanak a dunaszerdahelyi csapatban, sőt! Nem baj, mert a lényeg máshol van: a hitben, szenvedélyben, a szentélyben!

 

Himnuszéneklés közben a DAC – Slovanon. Kép: Körkép.sk

 

Hogy létezik egy olyan hely a Felvidéken, ahol több mint hétezren tudnak annak örülni, hogy ők maguk magyarok! Hogy ezen az „áldott” helyen a játékosok nemzetiségétől függetlenül olyan feltételeket teremtettek, amelyek táplálni tudják az emberekben ezt az érzést. Csak örülni lehet a magyarországi köztévés sportcsatorna kezdeményezésének, hogy élő adásban közvetítette a DAC-Slovan rangadót, és így a stadion lelátóin túl is sok ezer ember követhette figyelemmel a mérkőzést.

 

Bízzunk benne, hogy a jövőben is lesznek helyszíni közvetítések a dunaszerdahelyi arénából, amely hangulatában és talán a játék színvonalában is már felülmúlja Magyarország legnépszerűbb csapatának, a Fradinak a hazai mérkőzéseit.

 

Egy MKP-MostHíd rangadó a szentélyben?

 

Azt mondja focirajongó magyarországi költőbarátom, hogy az erőviszonyok tisztázása végett rendezzünk Felvidéken a DAC szentélyben egy MKP – MostHíd rangadót. A hétezres nézősereg döntse el, ki a jobb (magyarok). Aki győz, az induljon a választásokon, a vesztes pedig fújjon takarodót. Döntetlen esetén 2×2 éves letöltendő hosszabbítás, majd felvidéki büntetők következnének.

 

Kép: ics.sk

 

Aztán vagy megszeppennének a játékosok, vagy hazafias tűzbe jönnének a Ria, Ria Hungáriától. A hidasok, az Új Szó meg a Pátria a buzdítás tartalma miatt rögtön megóvná a mérkőzést! Döntetlen esetén is! Pedig a barátom fanatikus MTK szurkoló gyerekkora óta… Sajnos, barátságos meccset a két párt nem képes lejátszani, válaszoltam, bajnokságba benevezett csapataik pedig nincsenek a pártoknak.

 

De azért érdemes eljátszani a gondolattal!

 

Egy árnyalattal a MostHíd képzeletbeli csapata tűnik esélyesebbnek, mert vegyescsapat lévén nagyobb lehetősége nyílik játékos igazolásra a hazai piacon. Ha viszont határon túliak is játszhatnának a csapatokban, úgy az MKP tűnik esélyesebbnek, mert nem csak az anyaország, hanem az elcsatolt nemzetrészek is adnának a csapatba játékosokat, a MostHíd-nak pedig nem szívesen!

 

Kép: Most-Híd.sk

 

Vajon Bugár kezdő lenne, vagy csak a kispadon kapna helyet? Ha nem kezdhetne, tuti, hogy rögtön átigazolna, de hova? Nincs hova, újra csapatalapításon kellene gondolkodniuk Világiéknak. Ki fújná a meccset? Független játékvezető kellene, talán Simon Zsolt? Semmiképp, volt ő is már ilyen is, olyan is! Brüsszeli bíró se legyen, francia se, norvég se, csak semleges, esetleg lengyel!

 

Végeredmény? Kiélezett döntetlen, bundagyanús!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!