A Trend szlovák gazdasági hetilap internetes kiadásában megjelent cikk a déli autópályák szükségtelenségéről remekül tükrözi a nemzetiségi status quo jelenlegi állását: a felvidéki magyarok ne akarjanak többet és jobbat, prioritást mindig az északi országrészek élveznek majd.

 

A sorok közül pedig félreérthetetlenül kiolvasható a rosszalló fejcsóválás is: már megint a magyarok. Azok a magyarok, akik megmentették a korrumpálódott koalíciót, csak hogy politikai pontokat szerezzenek a déli régiókban. Merthogy a Most-Híd választóinak zöme magyar.

 

Magam sem vagyok híve annak, hogy mindenáron autópályák épüljenek. De nem azért, mert nem lenne értelmük, hanem azért, mert ebben az országban nem az ésszerűség, hanem egyes csoportok anyagi haszonszerzése határozza meg ezeket a beruházásokat. Mi más magyarázná, hogy az uniós árszínvonal 60 százalékán állva mégis drágábban épülnek az autópályák kilométerei nálunk, mint Franciaországban.

 

 hirdetes_300x300  

Természetes, hogy a Most-Híd kizárólag politikai pontgyűjtés miatt erőlteti a déli szakaszok megépítésének elkezdését (az esetleges telekbizniszekről ne is beszéljünk…). Végül is politikai párt, ráadásul az a fajta, amely elveit rekordgyorsasággal tudja megváltoztatni. De hogy zömében magyarok lennének a szavazói, abban kételkednék.

 

Az R7-es miatt méltatlankodik a szlovák sajtó: miért délen épül, mikor az északi vonalak fontosabbak?

 

Mindazonáltal a szlovák ellenzéki médiában a magyarok az utóbbi időben kereszttűzbe kerültek. Több véleménycikk is született, amelyek szerint a Most-Híd magyar szárnya a magyar választói megnyerése érdekében egyezett ki a Smerrel. Pedig a vegyespárt megszületésekor még dicshimnuszokat zengtek Bugár magyar-szlovák közös projektjéről, ami végre nem nemzeti, hanem polgári alapon akar politizálni. És amelynek szavazói a Focus felmérése szerint alig 44 százalékban voltak magyarok a legutóbbi választásokkor.

 

Ma már oda jutottunk, hogy a szlovák média szerint nem az a 30 százaléknyi, zömében valóban szlovák szavazópolgár a felelős Fico hatalomra jutásáért, akik a Smerre adták le voksukat, hanem a Bugár által magyar-szlovák koprodukcióban létrejött, Ficoval lepacsizott entitás. Annak is csak a magyar része, mert ők akartak annyira kormányon maradni. Hát, nekem úgy tűnik, a többségi nemzet már nem csak a vélt vagy valós történelmi sérelmeit írja a magyarok számlájára, hanem saját döntéseinek felelősségét is áthárítaná.

 

Bugár Béla sokadik baklövése a koalíció legutóbbi megmentésével célkeresztet rajzolt a felvidéki magyarokra. Mert nem az a lényeg, hogy a fenti vádak igaz-e vagy sem, hanem az, hogy a választások közeledtével lesznek majd politikusok, akik ebből kovácsolnának majd politikai tőkét. Láttunk már ilyet eleget.

 

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!